Skip to main content

Жена Съдържание Езикови употреби | Биология | Култура, пол и полови роли | В Християнството | Бележки | Външни препратки | НавигацияжененWhy is life expectancy longer for women than it is for men?Думата „жена“ в различните славянски езицир

Жени


човекполмъжемомичеправа на женитеполабългарския езиксинонимбракХристиянствотоменархедевственобиологиятаполови органиженската половата системавторични полови белезиразмножаванеЯйчницитехормонияйцеклеткименструален цикълопложданесперматозоидиМаткатазародишбременносттаражданеВлагалищетоинтромисиятагърдитемлякобозайницитеполов отборгенетичнакариотипсиндром на ТърнърXY хромозомитепродължителност на животасамоубийствапушенеалкохолестрогенсърдечно-съдовата системаандрогенигинекологиялупус еритематозусрак на гърдатарак на маточната шийкарак на яйчницитемъжаБиблиятаЕва












Жена




от Уикипедия, свободната енциклопедия

(пренасочване от Жени)





Направо към навигацията
Направо към търсенето





Раждането на Венера, 1862 от Южен Емануел Амари-Дювал





Символ на женския пол произтичащ от този на планетата Венера


Жената е човек от женски пол, за разлика от индивидите от мъжки пол – мъже. Думата „жена“ обикновено се използва за възрастни, зрели хора, а за децата и подрастващите най-често се използва думата „момиче“. В същото време в определен контекст думата „жена“ се използва и независимо от възрастта, например в съчетания като „права на жените“.


Заради своите биологични или психологически особености жената често бива наричана „противоположност“ на мъжа. В действителност говоренето за половете често включва израза „противоположност“, където това идва да обясни различията и разнообразието между двата пола, които взаимо се допълват във всички аспекти (не само чисто физиологични). Макар, че изразът идва да обобщи най-видимите различия между двата пола, в действителност характеристиките на женскост и мъжкост, които се противопоставят не са изцяло закотвени в пола и има много отсенки, варианти и преходи, между крайности като силна емоционалност, слаба емоционалност, физическа сила и физическа слабост и т.н.




Съдържание





  • 1 Езикови употреби


  • 2 Биология


  • 3 Култура, пол и полови роли

    • 3.1 Пол и власт


    • 3.2 Пол и социални роли


    • 3.3 Феминизация срещу маскулинизация


    • 3.4 Идентичност



  • 4 В Християнството


  • 5 Бележки


  • 6 Външни препратки




Езикови употреби |


Общо други употреби – момиче, дама, лейди, госпожица, госпожа, другарка (от 1944 до 1989), съкратените изписвания на обръщенията г-жа, г-ца, майка, дъщеря, сестра, баба, прабаба и т.н.


По-конкретни обяснения


„Жена“ се употребява в българския език и като синоним на „съпруга“, т.е. встъпила в брак, но и жаргонно също като приятелка (жаргонен синоним „гадже“) или партньор („жена ми“).


Други думи за жена с архаичен оттенък са девойка (момиче), девица (девствена жена), дева (в Християнството), невеста (съпруга).


Макар че правилната употреба в български език за встъпването в брак е оженване и женитба, в последните години се е наложила, включително и по отношение на официалната документация, диференциацията между омъжване – оженване. Тоест, мъж, встъпил в брак с жена, се определя като „женен“.[1] Жена, встъпила в брак с мъж, е „омъжена“. А за двама души, встъпили в брак, се използва определението „женени“, но не и „омъжени“. Жената не се определя от това дали има деца.


По-конкретно в медицинската литература жена се употребява за обозначаване на момиче, при което е настъпило менархе, или за момиче, което не е девствено.



Биология |




Схема на женската полова система





Спектрален кариотип на жена


От гледна точка на биологията жените се характеризират с наличието на женски полови органи, образуващи женската половата система, и на женски вторични полови белези, които участват в изхранването на малките или за привличане на партньор.


Половата система изпълнява основна функция в процеса на размножаване. Яйчниците, освен регулаторните си функции с отделянето на хормони, създават и женските гамети, наричани яйцеклетки. Този процес е периодичен и се повтаря в т.нар. менструален цикъл. При оплождане на яйцеклетките с мъжки гамети (сперматозоиди) се образуват нови генетични индивиди. Матката е орган, включващ тъкан, защитаваща и изхранваща развиващия се зародиш по време на бременността, и мускули, които го изхвърлят от тялото по време на раждане. Влагалището свързва матката с външната среда и участва в интромисията и раждането.


Най-характерният вторичен полов белег на жените са гърдите – еволюирали потни жлези, които могат да произвеждат мляко, хранителен секрет, който представлява най-видимата особеност на бозайниците. При зрелите жени гърдите обикновено са по-изявени от обичайното за повечето други бозайници. Тази изявеност не е необходима за отделянето на мляко, а вероятно поне частично се дължи на полов отбор.


От генетична гледна точка повечето жени имат кариотип 46,XX, но около една на 1000 е с кариотип 47,XXX, а една на 2500 – с кариотип 45,X (синдром на Търнър). За разлика от тях при мъжете обичайният кариотип е 46,XY. По тази причина X и Y хромозомите се наричат, съответно, женски и мъжки.


Средният брой на родените жени е по-малък от този на мъжете в съотношение около 1:1,050, а при общото население на света съотношението е около 1:1,013. В същото време при хората над 60 години броят на жените е по-голям в съотношение около 1:0,81, което се дължи на тяхната по-голяма продължителност на живота.[2] Това се дължи на съчетание от различни фактори: генетични, обществени (например, жените много по-рядко участват във въоръжените сили на воюващи страни), поведенчески (например, по-редките самоубийства, пушене и злоупотреба с алкохол), положителното въздействие на женския хормон естроген върху сърдечно-съдовата система, отсъствие на вредните ефекти от повишено наличие на андрогени.


Дисциплината, занимаваща се с биологичното и медицинско изследване на женската полова система, се нарича гинекология. Някои заболявания засягат в по-голяма степен жените или дори се срещат само при тях, например лупус еритематозус, рак на гърдата, рак на маточната шийка, рак на яйчниците. При някои болести при мъжете и жените се проявяват различни симптоми и е възможно те да реагират по различен начин на лечението.



Култура, пол и полови роли |



Пол и власт |





Маргарет Тачър е сред водещите политици на 20 век


Половите роли в обществата се определят от вида общество. В матриархата жените са имали водеща роля, докато в патриархата властта бива отнета от жените по посока на мъжете. В съвременните общества тенденцията е към равно представяне на жените в обществото и властта.



Пол и социални роли |




Жена в типично мъжкото производство


Виж още социопол.


От традициите на праисторическите общества е мъжът да ловува, а жената да събира семена или да се грижи за децата и дома. С напредването на обществото, на технологииите и т.н. жената може да избира дали да стои в дома си или да работи навън, тъй като домашната работа сама по себе си е намалена, а с отглеждането на деца целодневно се занимават и институции като ясли, детски градини, училища и университети (в общи линии), макар това да не отменя родителската и майчина грижа естествено, но я облекчава.



Феминизация срещу маскулинизация |




Жена в дамска рокля и жена с по-скоро мъжко сако гледат арена с бикове


В различни исторически периоди жените са изкуствено феминизирани или изкуствено маскулинизирани. Носенето на корсет през 18 век например е имало за причина стягането на кръста в тънка талия, която да прави жената по-женствена, независимо от вредния физиологичен ефект. В социалистическите общества след Втората световна война пък жената често е принуждавана да се идентифицира с твърде мъжки роли и така женският пол като цяло бива маскулинизиран. Всъщност социалната роля, носенето на определен тип дрехи и т.н. трябва да произхождат по-скоро от разбирането за собствената личност.



Идентичност |


Виж още полова идентичност.


Идентичността е разпознаване на индивида в рамките на характеристиките на собствения пол. И все пак характеристиките на женския пол като зависими от типично женската физиология за разлика от тази на мъжа имат относителна променливост в рамките на женския пол. Билогичните, физиологични, психологични описания на жената като по-слаба физически, по-емоционална, с по-нисък и мек глас, по-флуидна, по-грижовна варират в рамките на личността и индивида. Някои жени имат по-висок тембър на гласа от други, или са по-високи, с по-ясно изразена мускулатура или дори по-неемоционални със склонност към аналитично мислене. Това е израз на разнообразието вътре в пола. В същото време независимо от наличието или не на по-различни качества някои жени могат да се идентифицират в някои отношения с мъжете или дори с мъжкия пол като цяло, поради тяхното вътрешно самовъзприятие, или обратното – въпреки различните характеристики да се идентифицират изцяло с женския пол.



В Християнството |


Според Библията първата жена е Ева. Това е причината ева да се използва понякога като синоним на жена, например евин плаж (нудистки плаж за жени) и т.н.



Бележки |




В Уикиречник ще откриете значение, етимология и преводи на жена



  1. женен. // t-rechnik.info. t-rechnik.info, 2012. Посетен на 28 август 2012. (на български)


  2. Why is life expectancy longer for women than it is for men?. // Scientific American, 30 август 2004. Посетен на 17 октомври 2009.



Външни препратки |



  • Логотип Общомедия В Общомедия има медийни файлове относно Жена

  • Думата „жена“ в различните славянски езици




Взето от „https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Жена&oldid=9385443“.










Навигация



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.108","walltime":"0.157","ppvisitednodes":"value":883,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":14614,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1372,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":11,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1315,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 80.781 1 -total"," 45.46% 36.727 1 Шаблон:Полова_и_сексуална_идентичност"," 44.39% 35.861 2 Шаблон:Cite_web"," 40.68% 32.861 1 Шаблон:Навигационен_шаблон"," 34.19% 27.619 2 Шаблон:Cite"," 10.27% 8.296 2 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 9.49% 7.668 1 Шаблон:Cite-lang"," 7.36% 5.946 1 Шаблон:Tfn"," 5.37% 4.335 1 Шаблон:Lang/lang"," 3.45% 2.790 1 Шаблон:Уикиречник"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.010","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":756816,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1322","timestamp":"20190412132543","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":140,"wgHostname":"mw1328"););

Popular posts from this blog

How to create a command for the “strange m” symbol in latex? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern)How do you make your own symbol when Detexify fails?Writing bold small caps with mathpazo packageplus-minus symbol with parenthesis around the minus signGreek character in Beamer document titleHow to create dashed right arrow over symbol?Currency symbol: Turkish LiraDouble prec as a single symbol?Plus Sign Too Big; How to Call adfbullet?Is there a TeX macro for three-legged pi?How do I get my integral-like symbol to align like the integral?How to selectively substitute a letter with another symbol representing the same letterHow do I generate a less than symbol and vertical bar that are the same height?

Българска екзархия Съдържание История | Български екзарси | Вижте също | Външни препратки | Литература | Бележки | НавигацияУстав за управлението на българската екзархия. Цариград, 1870Слово на Ловешкия митрополит Иларион при откриването на Българския народен събор в Цариград на 23. II. 1870 г.Българската правда и гръцката кривда. От С. М. (= Софийски Мелетий). Цариград, 1872Предстоятели на Българската екзархияПодмененият ВеликденИнформационна агенция „Фокус“Димитър Ризов. Българите в техните исторически, етнографически и политически граници (Атлас съдържащ 40 карти). Berlin, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei Wilhelm Greve, 1917Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars

Category:Tremithousa Media in category "Tremithousa"Navigation menuUpload media34° 49′ 02.7″ N, 32° 26′ 37.32″ EOpenStreetMapGoogle EarthProximityramaReasonatorScholiaStatisticsWikiShootMe