Skip to main content

Архиепископ Съдържание Западно Християнство | Римокатолическа църква | Източно Християнство | Навигация„Archbishop“историята на редакциитепреводната страница

Архиепископи


Непорочно зачатиеРазпятиеВъзкресениеХристологияСтар заветНов заветДесетте Божи заповеди (Декалог)БоговдъхновениеХерменевтикаКанон на БиблиятаАпокрифСептуагинтаПреводи на БиблиятаСветата ТроицаОтецСинДухСътворениеГряхИзповедВяраОпрощениеОсвещениеКръщениеСпасениеБожие царствоЕвангелиеЦъркваАпологетикаТеозисАрминианизъмРесторационизъмФундаментално християнствоАпостолиМарияПавелПетърХристиянството в датиОтциКонстантин IИкуменически съветиИконоборствоВеликата схизмаКръстоносни походиРеформациятаИзкуствоМузикаИкуменизъмКритицизъмПроповедМолитваЛитургияЛитургичен календарХристиянски символизъмАдвентизъмАнабаптизъмАнгликанизъмБаптизъмЕвангелизъмКалвинизъмЛутеранствоМетодизъмПетдесятничествоПротестантствоРимокатолицизъмИзточно православиеНехалкедонски църквиАсирийска църкваИзточнокатолически църквиНетринитарни църквиДвиженияАтанасийАврелий АвгустинАнселмГригорий ПаламаИринейДионисий АреопагитТома АквинскиУеслиДжон УиклифМартин ЛутерЖан КалвинКериБартГреъмВартоломей IФранцискХристиянствотоепископКатолическата църкваАнгликанската църкваепископаепископтайнствогръцкиепископпалиумкатолическитеепископитеАнгликанската църкваепископиАнгликанската църкваАнгликанствотоепископаепископиепископЕвропаСтрасбургАвиньонМарсилия[1]католическатаизточнокатолическите църквиПапатаАнгликанската църкваРимокатолическата църкваПапатаизточноправославната църква












Архиепископ




от Уикипедия, свободната енциклопедия






Направо към навигацията
Направо към търсенето






Част от серията статии за
Християнство

Christianity

Иисус Христос



Непорочно зачатие · Разпятие
Възкресение · Христология



Библията



Стар завет · Нов завет
Десетте Божи заповеди (Декалог)
Боговдъхновение · Херменевтика
Канон на Библията · Апокриф
Септуагинта · Преводи на Библията



Християнска теология



Светата Троица · (Отец · Син · Дух)
Сътворение · Грях · Изповед
Вяра · Опрощение · Освещение
Кръщение · Спасение
Божие царство · Евангелие · Църква
Апологетика · Теозис
Арминианизъм · Ресторационизъм
Фундаментално християнство



История и традиции



Апостоли · Мария · Павел · Петър
Християнството в дати
Отци · Константин I
Икуменически съвети
Иконоборство
Великата схизма
Кръстоносни походи
Реформацията



Главни направления



Изкуство · Музика
Икуменизъм · Критицизъм
Проповед · Молитва
Литургия · Литургичен календар
Християнски символизъм



Деноминации



Западни
Адвентизъм · Анабаптизъм
Англиканизъм · Баптизъм
Евангелизъм · Калвинизъм
Лутеранство · Методизъм
Петдесятничество
Протестантство · Римокатолицизъм



Източни
Източно православие
Нехалкедонски църкви
Асирийска църква
Източнокатолически църкви



Нетринитарни църкви · Движения



Личности



Атанасий · Аврелий Августин
Анселм · Григорий Палама
Ириней · Дионисий Ареопагит
Тома Аквински
Уесли · Джон Уиклиф
Мартин Лутер · Жан Калвин
Кери · Барт · Греъм
Вартоломей I · Франциск


В Християнството, архиепископ е издигнат епископ. В Католическата църква и други, това означава, че водят специална епархия или в Англиканската църква — църковна провинция, но не винаги това е случаят. Архиепископът е равен на епископа по свещени въпроси, но просто има по-висок чин или престиж. Така, когато някой, който вече е епископ, стане архиепископ, този човек не приема отново ръкоположение или тайнство, а когато някой, който не е епископ, стане направо архиепископ, той бива ръкоположен за епископ. Думата архиепископ идва от гръцки αρχι (архи), което означава „пръв“ или „началник“, и επισκοπος (епископус), което означава „ръководител“ или „надзирател“.




Съдържание





  • 1 Западно Християнство

    • 1.1 Архиепископи на епархии



  • 2 Римокатолическа църква

    • 2.1 Други архиепископи



  • 3 Източно Християнство




Западно Християнство |




Герб на католически архиепископ


В западното християнство, архиепископът има още няколко привилегии, които липсват на обикновен епископ. Има право да използва по специални поводи палиум. На католическите архиепископи са позволени да имат в герба си по десет възела от всяка страна, докато епископите имат по шест. Освен това, архиепископът може да носи архиепископски кръст (с две линии, вместо с една) зад герба си. В Католическата църва този кръст е бил носен пред архиепископи през литургически процесии, но в днешно време това не се прави винаги. В Англиканската църква архиепископският, или още върховният кръст, е носен пред архиепископа по време на процесия. Също, според литургическия протокол, архиепископите предхождат обикновените епископи.


Във всяко друго отношение, архиепископите са облечени и титуловани по същия начин като обикновените епископи. Срещат се изключения в Англиканската църква и в държави, в които Англиканството е преобладаваща религия. На тези места, към епископа се обръщат с Негово Преосвещенство, а архиепископът е наричан Негово Високо Преосвещенство.



Архиепископи на епархии |


Повечето от архиепископите са наречени така, защото са начело на архиепископска епархия, епархия с особена важност. Обикновено, тази важност е защото епархията е централна в църковната провинция, където е разположена. Тези метрополитни архиепископи, освен обичайните церемониални привилегии на архиепископите, носят отговорностите на метрополитни епископи с помощник-епископите и по тоизи начин са единствените архиепископи, които носят мантията по право.


Понякога, епархия става архиепископска поради историята или размерите си, а не поради църковното си значение. Техните архиепископи, запазвайки церемониалните си привилегии на архиепископи, са всъщност обикновени епископи и често са помощник-епископи на някой метрополитен епископ. Повечето от тези не-метрополитни архиепископи се намират в Европа, като например епархията в Страсбург, която не се намира в нито една църковн провинция, и епархията в Авиньон, чийто архиепископ е помощник на метрополитния архиепископ на Марсилия [1].


Някои титулярни епархии са (били) архиепископски и затова свещените им лица трябва също да са архиепископи. Тези титулярни архиепископи запазват привилегиите си на архиепископи, нонямат юрисдикцията нито на метрополит, нито на местен епископ.



Римокатолическа църква |


По време на католическата литургия, архиепископът е приблизително равен на метрополита в източнокатолическите църкви. Той е глава на църковна провинция, включваща няколко епархии. Като глава на архи-епархията, той е отговорен за редица задължения към епархията си според канона на католическата църква.



Други архиепископи |


Местен архиепископ, оттеглил се от поста си, без да заеме друг, запазва титлата Заслужил Архиепископ от последната длъжност, която е заемал преди оставката си. Това се случва, когато архиепископ се пенсионира или прехвърля на не-епархиален пост, като например Римската Курия. В миналото Папата обикновено дарявал титулярна епархия на всеки пенсиониран епископ и всеки епископ, прехвърлен в Курията, така че тази канонична новост е за да се запазят титулярните епархии за действащите помощни епископи и за членовете на Римската Курия, които още не са имали епархиални назначение.


Ако архиепископската епархия X има помощник-епископ, официалният му сан е помощник-архиепископ на X. И въпреки това той е равен с помощните епископи, а не с архиепископите.


Някои архиепископи задържат привилегиите си ad personam. Това означава, че почтеното архиепископско звание е удостоено само на тях, а не на епархиите им. Архиепископите на Англиканската църква са от този тип архиепископи, защото имат архиепископски права само по отношение на продължителността на председателството си. В Римокатолическата църква, Папата дава архиепископските привилегии ad personam, които обикновено траят доживот.



Източно Християнство |


В източните църкви (католически или православни) архиепископите и митрополитите са различни, макар че митрополитът може да бъде наричан митрополитен архиепископ. В източноправославната църква, архиепископите седят по-горе от митрополитите и имат същите права като тях.





Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ
Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Archbishop“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  



Взето от „https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Архиепископ&oldid=8976956“.










Навигация



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.096","walltime":"0.138","ppvisitednodes":"value":176,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":10741,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":76,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":7,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 80.968 1 -total"," 86.53% 70.064 1 Шаблон:Без_източници"," 80.69% 65.331 1 Шаблон:Ambox"," 6.77% 5.480 1 Шаблон:Превод_от"," 6.42% 5.198 1 Шаблон:Християнство"," 2.47% 2.000 1 Шаблон:Превод_от/Език"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.020","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":793427,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1339","timestamp":"20190402155159","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":110,"wgHostname":"mw1268"););

Popular posts from this blog

How to create a command for the “strange m” symbol in latex? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern)How do you make your own symbol when Detexify fails?Writing bold small caps with mathpazo packageplus-minus symbol with parenthesis around the minus signGreek character in Beamer document titleHow to create dashed right arrow over symbol?Currency symbol: Turkish LiraDouble prec as a single symbol?Plus Sign Too Big; How to Call adfbullet?Is there a TeX macro for three-legged pi?How do I get my integral-like symbol to align like the integral?How to selectively substitute a letter with another symbol representing the same letterHow do I generate a less than symbol and vertical bar that are the same height?

Българска екзархия Съдържание История | Български екзарси | Вижте също | Външни препратки | Литература | Бележки | НавигацияУстав за управлението на българската екзархия. Цариград, 1870Слово на Ловешкия митрополит Иларион при откриването на Българския народен събор в Цариград на 23. II. 1870 г.Българската правда и гръцката кривда. От С. М. (= Софийски Мелетий). Цариград, 1872Предстоятели на Българската екзархияПодмененият ВеликденИнформационна агенция „Фокус“Димитър Ризов. Българите в техните исторически, етнографически и политически граници (Атлас съдържащ 40 карти). Berlin, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei Wilhelm Greve, 1917Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars

Category:Tremithousa Media in category "Tremithousa"Navigation menuUpload media34° 49′ 02.7″ N, 32° 26′ 37.32″ EOpenStreetMapGoogle EarthProximityramaReasonatorScholiaStatisticsWikiShootMe