Skip to main content

Фасул Съдържание История | Външни белези и характеристики | Начин на отглеждане | Хранителни качества | Видове[3] | Източници | Вижте също | Външни препратки | НавигацияфасулUSDA National Nutrient Database for Standard ReferenceГотвач/Продукти/Бобови и Зърнени Продукти/БобОтглеждане на фасулБългарския Зоопортал

Зърнено-бобови култури


видрастениеБобовиЕвропаВеликите географски откритияЮжна АмерикаинкитеЕвропаХристофор КолумбАфрикарастениеплодовебобовеСеменатасеменапролеттастъблопочватабелтъчинивъглехидративодамазнинивитаминигрудкибактерии












Фасул




от Уикипедия, свободната енциклопедия

(пренасочване от Боб)





Направо към навигацията
Направо към търсенето



Боб пренасочва насам. За вида плодове, типичен за семейство Бобови, вижте Боб (плод).


Фасул

Snijboon peulen Phaseolus vulgaris.jpg
Растение с незрял плод

Класификация






















царство: Plantae
Растения
отдел: Magnoliophyta
Покритосеменни
клас: Magnoliopsida
Двусемеделни
разред: Fabales
семейство: Fabaceae
Бобови
род: Phaseolus
вид: P. vulgaris Фасул
Научно наименование

УикивидовеPhaseolus vulgaris
Linnaeus, 1753[1]

фасул в Общомедия


Бобови шушулки




Покълващи бобени семена





Phaseolus vulgaris


Фасулът (Phaseolus vulgaris) е биологичен вид, растение от семейство Бобови (Fabaceae). Пренесен е в Европа по времето на Великите географски открития. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят.




Съдържание





  • 1 История


  • 2 Външни белези и характеристики


  • 3 Начин на отглеждане


  • 4 Хранителни качества


  • 5 Видове[3]


  • 6 Източници


  • 7 Вижте също


  • 8 Външни препратки




История |


Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда практически навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив от едно растение и лесното му отглеждане се разпространява до края на 16 век в цяла Европа и европейските колонии в Африка.



Външни белези и характеристики |


Фасулът е едногодишно увивно растение с плодове във формата на чушки (наричани още шушулки или бобове) с бъбрековидни семена. Плодът се образува от два плодолиста, между които има жилава ципеста преграда, на която са закрепени семената (характерно за кръстоцветните растения). Известни са над 200 вида фасул, като разликите между сортовете са във вида на чушката, цвета и вкусовите качества на семената. Листата на фасула се състоят от по три по-малки листчета. Те са разположени спираловидно по стъблото. Цветовете са дребни, събрани по няколко заедно, бели, розови или виолетови. Семената на фасула (бобените зърна) имат най-разнообразна форма и цвят. Те биват бъбрековидни или кръгли; оцветени са в бяло, жълто, зеленикаво, черно, червено-кафяво, пъстро.



Начин на отглеждане |


Бобовите семена се засяват в началото на пролетта, като е важно да не се заравят на голяма дълбочина, поради начина, по който бобовото стъбло пониква от почвата. До началото – средата на лятото е зелен, като част от реколтата се готви в това състояние, а после узрява и е готов за прибиране. Необходимо е след като е обран с шушулките, да се остави известно време на слънце или на сухо и проветливо място за няколко дни, за да се изсуши добре и запази за консумация през следващата година.



Хранителни качества |


Боб
Beans, snap, green, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)

  Основни









































Енергия
131 kJ (30 kcal)
Въглехидрати
6.97 g
      Нишесте

0.88 g
      Захари

3.26 g
      Сукроза

0.36 g
      Глюкоза

1.51 g
      Фруктоза

1.39 g
      Лактоза

0 g
      Малтоза

0 g
      Галактоза

0 g
   Влакна

2.7 g
Мазнини
0.22 g
   Наситени

0.05 g
   Трансмазнини

0 g
   Мононенаситени

0.01 g
   Полиненаситени

0.113 g
   Холестерол

0 mg
Белтъчини
1.83 g
Вода
90.32 g
Пепел
0.66 g


  Витамини































Витамин A
0 μg (0%)
   α-каротин

69 μg
   β-каротин

379 μg (42%)

Тиамин (B1)

0.082 mg (7%)

Рибофлавин (B2)

0.104 mg (8%)

Ниацин (B3)

0.734 mg (5%)

Пантотенова к-на (B5)

0.225 mg (5%)

Пиридоксин (B6)

0.141 mg (11%)

Фолиева к-на (B9)

33 μg (8%)

Кобаламин (B12)

0 μg (0%)
Витамин C
12.2 mg (14%)
Витамин D
0 μg (0%)
Витамин Е
0.41 mg (3%)
Витамин K
43 μg (36%)
Ликопен
0 μg


  Минерали






















Калций, Ca

37 mg (4%)

Желязо, Fe

1.03 mg (13%)

Магнезий, Mg

25 mg (6%)

Фосфор, P

38 mg (5%)

Калий, K

211 mg (4%)

Натрий, Na

6 mg (0%)

Цинк, Zn

0.24 mg (2%)

Мед, Cu

0.069 mg (8%)

Манган, Mn

0.216 mg (9%)

Селен, Se

0.6 μg (1%)


  Аминокиселини







































Триптофан
0.019 g
Треонин
0.079 g
Изолевцин
0.066 g
Левцин
0.112 g
Лизин
0.088 g
Метионин
0.022 g
Цистин
0.018 g
Фенилаланин
0.067 g
Тирозин
0.042 g
Валин
0.09 g
Аргинин
0.073 g
Хистидин
0.034 g
Аланин
0.084 g
Аспарагинова к-на
0.255 g
Глутаминова к-на
0.187 g
Глицин
0.065 g
Пролин
0.068 g
Серин
0.099 g
Холин
0.0153 g


  Други







Алкохол
0 g
Кофеин
0 mg
Теобромин
0 mg


Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза в САЩ.[2]

Бобът има изключително висока хранителна стойност (приблизителни стойности): белтъчини — 23,3%; въглехидрати — 55,5%; вода — 11,2% и мазнини — 1,5%; съдържа витамини от групата В и витамин С. По корените се развиват голям брой грудки, където живеят бактерии, подпомагащи растежа и развитието на боба. Суровите бобени зърна съдържат токсини, налагащи термична обработка и смяна на водата след накисване.



Видове[3] |



  • Боб Адзуки – Това е червен азиатски боб, наричан от японците „царят на бобовите растения“, тъй като е лесно смилаем и увира много бързо. Съществува и черна версия на обикновения адзуки боб. В азиатската кухня се ползва цял, смлян на брашно или за приготвяне на червена бобова паста. Той е добра добавка към ориз и салати.


  • Дребен бял боб – Във флота на САЩ е познат като navy bean, тъй като след 1800 година е една от основните храни на моряците. Трудно увира и е трудно смилаем. Подходящ е за яхнии, салати и супи.


  • Едър бял боб – Най-често се използва за приготвяне на салати.


  • Боб Канелини – Италиански сорт с много добър вкус, който остава леко суров, дори след като е напълно сварен. В Италия се използва за приготвяне на традиционната супа минестроне и различни салати.


  • Боб Лима (маслен боб, мадагаскарски боб) – Открит е в Перу в началото на 16 век. Зърната са закръглени, с подчертана бъбрековидна форма, вътрешността му е светлозелена и е много по-трудно смилаем от останалите видове. Има силно маслен вкус и е подходящ главно за приготвяне на супи и яхнии.


  • Боб Мунг – Зърната са дребни и могат да бъдат зелени, жълти или червени, а вътрешността е жълта. Най-често се употребява за приготвяне на бобови кълнове. Широко се използва в Китай и Индия. Не се накисва преди приготвяне и има нежна текстура, а вкусът му е леко сладък.


  • Боб Пинто – В сухо състояние е бежов на цвят, с кафяви петънца, но в процеса на варене придобива розово-кафяв цвят. Той е задължителна съставка на редица мексикански ястия.


  • Боб Флажолет – Зърната са дребни, леко зеленикави, с деликатен аромат и вкус. Във Франция се използва за приготвяне на салати и като гарнитура към агнешко месо.


  • Черен боб – Широко е разпространен в Мексико и южните щати на САЩ. Той е една от основните съставки в кухнята на Карибския регион и Латинска Америка. Зърната му са черни, а вътрешността им е кремава. Има леко сладък вкус и е подходящ за салати и супи.


  • Червен мексикански боб – Зърната му са малки, закръглени и тъмни. Използва се основно за приготвяне на чили и задушени ястия.


Източници |



  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 2, страница: 723, BHL Page ID: 358744, reference has role: first description (of a taxon)


  2. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)


  3. Готвач/Продукти/Бобови и Зърнени Продукти/Боб



Вижте също |


  • Биологична характеристика на зърнено-бобовите култури

  • Леща

  • Грах

  • Нахут


Външни препратки |


  • Отглеждане на фасул

  • Българския Зоопортал




Взето от „https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Фасул&oldid=8726631“.










Навигация



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.580","walltime":"0.835","ppvisitednodes":"value":2822,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":97676,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2927,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":3,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1586,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":2,"limit":400,"timingprofile":["107.68% 796.425 7 Шаблон:Infobox","100.00% 739.607 1 -total"," 78.81% 582.894 1 Шаблон:Taxobox"," 49.95% 369.458 1 Шаблон:Taxobox/authority"," 48.58% 359.335 1 Шаблон:Authority"," 20.79% 153.769 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 4.05% 29.961 1 Шаблон:Cite_web"," 3.29% 24.300 1 Шаблон:Cite"," 1.29% 9.537 50 Шаблон:Taxobox/row"," 0.97% 7.146 1 Шаблон:Източник_БДС_17377"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.385","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":4976977,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1325","timestamp":"20190414104944","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":126,"wgHostname":"mw1320"););

Popular posts from this blog

How to create a command for the “strange m” symbol in latex? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern)How do you make your own symbol when Detexify fails?Writing bold small caps with mathpazo packageplus-minus symbol with parenthesis around the minus signGreek character in Beamer document titleHow to create dashed right arrow over symbol?Currency symbol: Turkish LiraDouble prec as a single symbol?Plus Sign Too Big; How to Call adfbullet?Is there a TeX macro for three-legged pi?How do I get my integral-like symbol to align like the integral?How to selectively substitute a letter with another symbol representing the same letterHow do I generate a less than symbol and vertical bar that are the same height?

Българска екзархия Съдържание История | Български екзарси | Вижте също | Външни препратки | Литература | Бележки | НавигацияУстав за управлението на българската екзархия. Цариград, 1870Слово на Ловешкия митрополит Иларион при откриването на Българския народен събор в Цариград на 23. II. 1870 г.Българската правда и гръцката кривда. От С. М. (= Софийски Мелетий). Цариград, 1872Предстоятели на Българската екзархияПодмененият ВеликденИнформационна агенция „Фокус“Димитър Ризов. Българите в техните исторически, етнографически и политически граници (Атлас съдържащ 40 карти). Berlin, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei Wilhelm Greve, 1917Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars

Чепеларе Съдържание География | История | Население | Спортни и природни забележителности | Културни и исторически обекти | Религии | Обществени институции | Известни личности | Редовни събития | Галерия | Източници | Литература | Външни препратки | Навигация41°43′23.99″ с. ш. 24°41′09.99″ и. д. / 41.723333° с. ш. 24.686111° и. д.*ЧепелареЧепеларски Linux fest 2002Начало на Зимен сезон 2005/06Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“Град ЧепелареЧепеларе – народният ски курортbgrod.orgwww.terranatura.hit.bgСправка за населението на гр. Исперих, общ. Исперих, обл. РазградМузей на родопския карстМузей на спорта и скитеЧепеларебългарскибългарскианглийскитукИстория на градаСки писти в ЧепелареВремето в ЧепелареРадио и телевизия в ЧепелареЧепеларе мами с родопски чар и добри пистиЕвтин туризъм и снежни атракции в ЧепелареМестоположениеИнформация и снимки от музея на родопския карст3D панорами от ЧепелареЧепелареррр