Skip to main content

Ръж Съдържание История | Ботаническа характеристика | Особености на културата | Производство | Добив на ръж в България | Технология на отглеждането | Болести и неприятели по ръжта | Ръжта в хералдиката | Ръжта в културата | Източник на храна и суровина | Вижте също | Външни препратки | Източници | НавигацияРъжАнгел Каралийчев – „Ръж“Rye cytogeneticsRye gene mapRye introgressionPlant Breeding UpdatesGrowing RyeUNT Government Documents Departmentwww.botany.hawaii.eduMajor Food And Agricultural Commodities And Producers – Countries By CommodityОтглеждане на ръж – технологияРъж–вижте каква е технологията на отглежданеМинистерство на земеделието и храните, Ръководство за интегрирано управление на вредителите при зърнено-житните културиМораво рогче по ръжта и другите житни растенияИзтощаване (снежна плесен) на зимните житни културиТрагичната история на Ангел КаралийчевАнгел КаралийчевUSDA National Nutrient Database for Standard ReferenceРъжСлавянският чар на водкатаЕргометрин, G02AB03

ФуражиЖитниЗърнени култури


зърнотохлябЖитнипшеницаечемикоризбрашнобирауискиводкафуражТурциянеолитнирадиовъглеродно датиранеМала АзияЕвропаБалканитеБалканския полуостровГърцияЮгославияУкрайнаЕвропабронзовата епохапшенициРейнДунавБританските островиПлиний СтарисредновековиетофренскогерманскатаУнгариятревисто растениедиплоиднатетраплоидникоренова системаmпочвимеждувъзлияcmсъцветиетокласхлорофилаксантофилапочвипесъчливиторфениРусияБеларусУкрайнаПолшаГерманияБеларусКитайКазахстанЛитваЛатвияКанадаСАЩАржентинаБразилияТурцияБългариядкарумънскияземеделиепредшественикасамопоносимостплевелитекартофиленътрапицатаовесфасулътсоятаграхътфиятлещатанахутътцаревицаслънчогледтютюнпочватаВредителиПеперудиРобърт БърнсАнгел КаралийчевАлександър ЖендовАлександър МаковскийИван Шишкиндървесинатаживотнитефуражовцетеговедатаконесвинекокошкипивоводкалекарствени препаратисродни проекти












Ръж




от Уикипедия, свободната енциклопедия






Направо към навигацията
Направо към търсенето


Ръж

Ear of rye.jpg

Secale cereale.jpg
Класификация






















царство: Plantae
Растения
отдел: Magnoliophyta
Покритосеменни
клас: Liliopsida
Едносемеделни
разред: Poales
семейство: Poaceae
Житни
род: Secale Ръж
вид: S. cereale Ръж
Научно наименование

УикивидовеSecale cereale
Linnaeus, 1753[1]

Ръж в Общомедия

Ръжта (Secale cereale) е продоволствена селскостопанска култура, от зърното на която се приготвя хляб. Ръжта е от семейство Житни, в което влизат и редица подобни растения като пшеница, ечемик, ориз и други. Тя е едногодишно тревисто растение, чието зърно на външен вид много наподобява на пшеничното. Ръжта обаче е по-висока, има по-заострена форма, а ръжените житни класове имат по-голям обем от пшеничните. Представлява кръстосаноопрашваща се култура и цъфти с отворени плеви. Освен за производството на ръжено брашно, ръжта може да се използва за направата на бира, уиски, водка или да се дава като фураж. Ръжта е важна продоволствена култура, особено за районите с по-неблагоприятни климатични условия за отглеждането на пшеница.




Съдържание





  • 1 История


  • 2 Ботаническа характеристика

    • 2.1 Коренова система


    • 2.2 Стъбло


    • 2.3 Лист


    • 2.4 Съцветие


    • 2.5 Зърно



  • 3 Особености на културата


  • 4 Производство


  • 5 Добив на ръж в България


  • 6 Технология на отглеждането


  • 7 Болести и неприятели по ръжта


  • 8 Ръжта в хералдиката


  • 9 Ръжта в културата


  • 10 Източник на храна и суровина


  • 11 Вижте също


  • 12 Външни препратки


  • 13 Източници




История |


Ръжта е един от няколко вида зърнени култури, които могат да се срещнат като диворастящи растения в централна и източна Турция. Култивирана ръж е намерена в неолитни археологически находища от Турция, като например прекерамичния неолитен обект Can Hasan III [2]. Находките потвърждават наличието на овъглени семена от ръж в най-ниските пластове на разкопките, които са датирани от около 6600 година пр.н.е. (некалибрирано радиовъглеродно датиране) [3]. Една от възможните теории за предполагаемия път на ръжта от Мала Азия към Европа, включва и Балканите [4], но липсват ясни доказателства за това, датирани от неолитната епоха. Най-ранните доказателства за наличието на ръж на Балканския полуостров са от бронзовата епоха – Гърция[5] и бивша Югославия[6]. Друга теория включва възможен път през Кавказ, през северните части на Каспийско море и към централна и източна Европа[7]. Това донякъде се потвърждава от археологически разкопки в Украйна, датирани от неолита, където са намерени доказателства за наличие на ръж [8]. Липсват категорични доказателства за присъствието на ръж в археологични обекти в Европа до началото на бронзовата епоха – около 1800 – 1500 пр.н.е. [9].


Твърде е вероятно, ръжта да навлиза първоначално в Европа, като примес към различни видове пшеници, а едва в по-късен етап да започва целенасоченото ѝ култивиране. Въпреки, че има археологически данни за семена от ръж в римски селища около Рейн, Дунав, Британските острови, Плиний Стари споделя, че ръжта е „много бедна храна и единствено служи за отблъскване на глада“ и се смесва с пшеница за да се „смекчи горчивия ѝ вкус, и дори тогава е неприятна за стомаха“ (Плиний, „Естествена история“, 18.40).


През средновековието, ръжта се отглежда в централна и източна Европа, като е основна зърнена култура за повечето области около френско-германската граница и северно от Унгария.



Ботаническа характеристика |




Листни влагалища при ръж




Цъфнала ръж




Съцветия на ечемик, пшеница и ръж (от ляво на дясно)




Ръжени зърна


Ръжта е едногодишно тревисто растение. Съществуват и изкуствено създадени многогодишни сортове. Посевната ръж, нормално е диплоидна (2n = 14), но в резултат на селекция изкуствено са създадени сортове, които са тетраплоидни (2n = 28). При тетраплоидната ръж масата на зърното е увеличена многократно. За разлика от повечето зърнени култури, при ръжта се наблюдава кръстосано опрашване [9] – т.е. с помощта на вятъра тичинковия прашец се разпръсква до съседни растения.



Коренова система |


Ръжта притежава брадата коренова система, която прониква на дълбочина до около 1,2 – 2 m, поради което може да понася песъчливи почви. Благодарение на високата физиологична активност на кореновата система бързо усвоява полезни вещества от трудноразтворими съединения.



Стъбло |


Стъблото на ръжта е право и кухо, разделено посредством възли на 5 или 6 междувъзлия. Върхът на последното междувъзлие е покрит с мъх. На височина, в зависимост от сорта, стъблото достига от 70 до 220 cm. Въпреки, че е с добре развита хиподерма е склонно към полягане. Възелът на братене на ръжта се изнася непосредствено под повърхността на почвата на дълбочина 1 – 2 cm.



Лист |


Листата са линейно издължени, достигащи на дължина между 15 и 30 cm и на ширина между 1,5 – 2,5 cm. В основата на листната пластинка се разполага късо езиче, което скоро след формирането си изсъхва и опадва. Горната повърхност на листа често е покрита с множество власинки, което придава относителна устойчивост при недостиг на влага и е приспособление към живот върху песъчливи почви. Покрити са с восъчен налеп и са със синкавозелен цвят.



Съцветие |


На върха на стъблото се разполага съцветието – единичен, леко приведен сложен клас. В долната част на съцветието, стъблото е покрито с лек мъх. По форма класовете биват призматични, плоски, пирамидални и вретеновидни, а по плътност са редки, средноплътни и плътни. По дължина класът варира от 10 до 18 cm. Глумите са тесни, със скъсен кил и са по-къси. Цветните плеви не покриват напълно зърното, затова то лесно се рони.



Зърно |


Зърното е удължено, заострено в двата края и сплеснато отстрани с коремна бразда и власинки на върха. Зърната в средната част на класа са най-едри и най-тежки. Цветът им е зелен, кафяв или жълт и зависи от багрилното вещество, което е съсредоточено в алейроновия слой. Зеленият цвят на зърното се обуславя от хлорофила, а жълтият и кафявият – от ксантофила. Обвивката на зърното съставлява 3 – 4% от общата му маса. Масата на 1000 зърна е в рамките на 18 – 39 g.



Особености на културата |


Ръжта расте добре върху доста по-бедни почви, отколкото другите близки земеделски култури. Поради тази причина ръжта е ценен ресурс за области, където почвите са песъчливи или торфени. Ръжта може да понася студ значително по-добре от пшеницата и ечемика. По-голяма част от насажденията от ръж се заемат от т.нар. зимна ръж, която се засажда и започва да расте през есента. През пролетта растението се развива и формира зърно [10].



Производство |


























Световни производители
на ръж за 2005
(милиона тона)

Флаг на Русия Русия
3,630

Флаг на Полша Полша
3,359

Флаг на Германия Германия
2,812

Флаг на Беларус Беларус
1,250

Флаг на Украйна Украйна
1,190

Флаг на Китай Китай
0,748

Флаг на Канада Канада
0,366

Флаг на Турция Турция
0,260

Флаг на Чехия Чехия
0,193

Флаг на САЩ САЩ
0,191

Флаг на Австрия Австрия
0,163
Общо за света
13,3

Източник: ФАО [11]

В световен мащаб, през края на 20 век, ежегодно са засявани около 200 млн. дка от тази култура, от които половината в Русия, Беларус и Украйна, около 50 млн се засяват в Полша и Германия и т.н. Следователно, тази култура е била разпространена в по-северни климатични области, с леки и кисели почви.




Добив на пшеница в световен мащаб


В началото на 21-век, добивът на ръж рязко намалява, като например производството на ръж в Русия, намалява от 13,9 млн. тона през 1992 година до едва 3,6 млн. тона през 2005 година. Подобни са данните на ФАО за редица други държави: Полша – от 5,9 млн. тона през 1992 до 3.4 млн. тона през 2005; Германия – от 3.3 млн. тона до 2.8 млн. тона; Беларус – от 3.1 млн. тона до 1.2 млн. тона; Китай – от 1.7 млн. тона до 0.6 млн. тона; Казахстан – от 0.6 млн. тона до 0.02 млн. тона.


По данни от 2005 година, ръж се отглежда предимно в Източна, Централна и Северна Европа. Основните площи, където се засява ръж са от Северна Германия, през Полша, към Украйна, Беларус, Литва, Латвия, към централна и Северна Русия. Ръж се отглежда още и в Северна Америка (в Канада и САЩ), Южна Америка (Аржентина, Бразилия), както и в редица други страни като Турция, Казахстан и северен Китай.


По-голяма част от добитата ръж се консумира локално, а едва малка част се изнася към съседни страни, но не и като част от световна търговия.



Добив на ръж в България |


Тъй като ръжта има по-слаб продуктивен потенциал от пшеницата, в България площта ѝ е системно измествана от основната полска култура и е намаляла от 1939 г. (2,3 млн дка) поне 50-кратно. Намаляването на стопанския интерес рефлектира върху изоставянето на селекционната работа с тази култура, поради което от много години в България няма селекционирани нови сортове ръж и най-често се засява румънския сорт Данае. Средният добив за страната не превишава 150 кг/дка.


Значението на ръжта в българското земеделие е недооценена и възможностите ѝ не са използвани. Тя е култура, която се отглежда по-успешно от пшеницата в ниските планински райони, тъй като понася кисели почви, по-малко взискателна е към предшественика, има добра самопоносимост и може да се отглежда като монокултура, както и силно потиска плевелите.



Технология на отглеждането |


Ръжта не е много взискателна към предшественика като най-добри предшественици за отглеждане на ръж са ранните и средно ранните картофи, ленът, рапицата, пролетният овес и едногодишните смески за фураж. Подходящи предшественици за отглеждане на ръж са фасулът, соята, грахът и граховите смески, фият и фиевите смески, лещата и нахутът, както и торените окопни (царевица, слънчоглед, тютюн). Обработката на почвата за отглеждане на ръж е както при пшеницата, но трябва да се извърши рано, за да улегне добре почвата. Културата не понася прясно изорана и неулегнала почва, тъй като кълновете на ръжта са със слаба пробивна способност. При улягане на почвата след сеитбата те се изтощават, растенията отслабват след зимата и посевите остават редки. Мощната коренова система на ръжта е с добра усвояваща способност и дава възможност да приема трудноподвижни хранителни вещества. Схемата на торене е сходна с тази на пшеницата. Пролетното подхранване трябва да се извърши рано, понеже нарастването е интензивно. За сеитба се използват семена ръж от последната реколта. Брати предимно през есента и заради това трябва да се засява преди пшеницата и ечемика не по-късно от 15 октомври. Засява се редово на 10 – 15 cm междуредово разстояние с норма от 400 – 500 кълняеми семена на 1 m2. Дълбочината на сеитбата е около 3 cm., а успоредно с това се и валира.


През пролетта ръжта бързо нараства и успява да се справи в конкуренцията с плевелите, като оставя почвата след себе си чиста от плевели. Ръжта обикновено страда от плевели през есента. По отношение на влагата критични се оказват фазите вретене и най-вече изкласяване и наливане на зърното. След узряването ръжта лесно се рони, поради факта че зърната не са добре обвити от цветните плеви. Най-подходящ момент за жътва е в края на восъчна до пълна зрелост[12][13].



Болести и неприятели по ръжта |




Мораво рогче при ръж




Клас на ръж с пашкул на пеперуда




Синя жлъчка и полски мак заплевили ръжена нива


Вредители по ръжта са главно ларви на насекоми, принадлежащи към разред Пеперуди – например Axylia putris, Apamea sordens, Agrotis segetum.


Болести[14][15]:


  • Мораво рогче (Claviceps purpurea (Fr.) Tul.) Болестта се проявява по време на цъфтеж и след това до узряване. Заболяването се забелязва при някои от цветчета, които отделят жълтеникава течност в продължение на няколко дни. По-късно на същите места, вместо нормални зърна се образуват по-едри роговидни склероции. Отначало те са меки и по-светло оцветени, а след това стават твърди, често надлъжно напукани, роговидно извити, тъмновиолетови отвън и бледожълти отвътре. Склероциите са по-едри от зърната и достигат дължина до 4 cm дължина и затова стърчат извън плевите на класа. Освен че намалява добивите на културата, моравото рогче е опасно за здравето хората и за животните, тъй като склероциите съдържат някои опасни за здравето алкалоиди, като ергометрин и ерготамин, които предизвикват отравяне, наречено ерготизъм[16].

  • Листен пригор (Rhynchosporium secalis (Oudem. Davies)) Проявява се в поява на продълговати, надлъжни, в началото синьо-зелени, а по-късно сиви петна, оградени с тъмнокафяв венец. Отначало петната се появяват по долните листа. Болестта се проявява още през есента и се разпространява на хармани през периода на вретенене.

  • Кафява ръжда (Puccinia recondita f. sp. Recondita) Проявява се в поява на елипсовидни, разпръснати ръждивокафяви уредосори от горната страна на листата. В края на вегетацията от долната страна на листата се образуват тъмнокафяви до черни телиосори.

  • Базично гниене (Fusarium culmorum (W. G. Smith.) Sacc.) По базите на централното стъбло и братята се образуват неправилни кафяви надлъжни петна, които преливат в здравата тъкан. При влажно врече във вътрешността на стъблото и по повърхността на петната се развива розов мицел.

  • Снежна плесен (Monographella nivalis (Schaffnit) E. Muller) Заболяването се проявява при едновременната комбинация на неблагоприятни абиотични и биотични фактори. Наблюдава се в края на зимата, след продължителна дебела снежна покривка върху силно израснали още от есента посеви. Под нея растенията дишат, но не фотосинтезират, вследствие на което те се изтощават, отслабват и се нападат от различни почвенообитаващи, слабо патогенни или сапрофитни гъби. При частични повреди най-младите листенца остават здрави и такива растения се развиват впоследствие слабо, изостават и дават по-малки класове и по-дребни или спаружени зърна[17].

Неприятели:


  • Обикновен житен бегач (Zabrus tenebrioides Goeze). Вредата върху растенията е от ларвите и възрастните насекоми, но за добива значение имат главно повредите от ларвите. Вредата се изразява в прегризване на кълновете под земята, а след поникването и на листата и младите стъбла.

  • Овесена листна въшка (Sitobion avenae L.). Въшките смучат сок от листата, стъблата и класовете. Силно нападнатите растения формират по-малък брой и недохранени зърна.

  • Обикновена житна въшка (Schizaphis graminum Rond). Смучат сок основно от горната и долната страна на листата. При масово нападение образуват големи колонии, които изцяло покриват листата, а понякога и влагалището. Нападнатите от насекомите листа избледняват, пожълтяват и загиват.


  • Rhopalosiphum maidis (F.). Въшките от този вид смучат сок от долната и горна страна на листата, но най-често това се случва в основата, и от класовете на житните растения.

  • Обикновена житна пиявица (Lema melanopa L.) и Синя житна пиявица (Lema lichenis Voet.). Вредят възрастните насекоми и ларвите. Бръмбарите изгризват двата епидермиса и паренхима на листата във вид на тесни и дълги прозорчета между нерватурата, а ларвите унищожават само горния епидермис и паренхима. Повредените листа побеляват и при силно нападение изсъхват, развитието на растенията се забавя, а добивът от зърно намалява.

  • Шведски мухи (Oscinella frit L., Oscinella pusilla Meig.). Ларвите се хранят с конуса на нарастване на стъблата. Нападнатите стъбла спират да се развиват и изсъхват. Повредените зърна нямат качества и количеството на зърното намалява и съответно се снижават добивите.

  • Пшеничен трипс (Haplothrips tritici Kurd.). Повредите се причиняват основно от възрастните насекоми, които смучат сок от листата и класовете по време на вретенене, изкласяване и цъфтеж. Частта от класа в мястото на смученето побелява, остава недоразвита и класчетата не формират зърна или образуват слаби, спаружени зърна. Ларвите смучат сок от плевите и цветните части на зърното. Повредените зърна не се наливат.


  • Вредна житна дървеница (Erygaster integriceps Put.)

  • Австрийска дървеница (Erygaster austriaca Schr.)

  • Мавърска дървеница (Erygaster maura L.)

  • Остроглави дървеници (Aelia acuminta L., Aelia rostrata Boh.)

  • Голям житен бегач (Zabrus spinipes F.)

  • Хесенска муха (Mayetiola destructor Say)

  • Житна тревна муха (Opomyza florum F.)

  • Черна пшеничена муха (Phorbia fumigata Meig.)

  • Черна пролетна пшеничена муха (Phorbia haberlandti Schiner)

  • Житна стъблена оса (Cephus pygmaeus L.),

  • Черна житна стъблена оса (Trachelus tabidus F.)

  • Обикновен житар (Anisoplia austriaca Hrbst)

  • Обикновена полевка (Microtus arvalis)

  • Домашна мишка (Mus sp.)

  • Горска мишка (Apodemus sylvaticus)


Плевели:



  • Полска лисича опашка (Alopecurus myosuroides)

  • Ветрушка (Apera spica-venti)

  • Полска овсига (Bromus arvensis)

  • Немиризлива лайка (Matricaria perforata)

  • Полско подрумче (Anthemis arvensis)

  • Теснолистна лайка (Matricaria tenuifolia)

  • Обикновена лепка (Galium aparine)

  • Трирога лепка (Galium tricorne)

  • Полско врабчово семе (Buglossoides arvensis)

  • Къклица (Agrostemma githago)

  • Полска ралица (Consolida regalis)

  • Петниста бударица (Galeopsis tetrahit)

  • Видове глушина (Vicia sp.)

  • Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris)

  • Синя метличина (Centaurea cyanus)

  • Див мак (Papaver rhoeas)

  • Див морков (Daucus carota)

  • Пълзящ щир (Elytrigia repens)

  • Балур (Sorghum halepense)

  • Полска паламида (Cirsium arvense)

  • Полска повитица (Convolvulus arvensis)

  • Полски млечок (Sonchus arvensis)

  • Къдрав лапад (Rumex crispus)

  • Синя жлъчка (Cichorium intybus)

  • Горуха (Cardaria draba)

  • Грудкообразуващо секирче (Lathyrus tuberosus)

  • Обикновена вълча ябълка (Aristolochia clematitis)



Ръжта в хералдиката |



Ръжта в културата |


Големият шотландски поет Робърт Бърнс е написал:


Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?


Text-x-java-source.svg Ангел Каралийчев – „Ръж“ 0000

Първият сборник от разкази на Ангел Каралийчев е наречен „Ръж“. Той излиза от печат през 1924 година[18]. Книгата е със сребристи корици и е илюстрирана от Александър Жендов[19].



Източник на храна и суровина |


Ръж
Rye grain
(Хранителна стойност за 100 g продукт)

  Основни





































Енергия
1414 kJ (340 kcal)
Въглехидрати
75.86 g
      Захари

0.98 g
      Сукроза

0.71 g
      Глюкоза

0.16 g
      Фруктоза

0.11 g
      Лактоза

0 g
      Малтоза

0 g
      Галактоза

0 g
   Влакна

15.1 g
Мазнини
1.63 g
   Наситени

0.197 g
   Трансмазнини

0 g
   Мононенаситени

0.208 g
   Полиненаситени

0.767 g
   Холестерол

0 mg
Белтъчини
10.34 g
Пепел
1.57 g


  Витамини































Витамин A
0 μg (0%)
   α-каротин

0 μg
   β-каротин

7 μg (1%)

Тиамин (B1)

0.316 mg (26%)

Рибофлавин (B2)

0.251 mg (19%)

Ниацин (B3)

4.27 mg (27%)

Пантотенова к-на (B5)

1.456 mg (29%)

Пиридоксин (B6)

0.294 mg (23%)

Фолиева к-на (B9)

38 μg (10%)

Кобаламин (B12)

0 μg (0%)
Витамин C
0 mg (0%)
Витамин D
0 μg (0%)
Витамин Е
0.85 mg (6%)
Витамин K
5.9 μg (5%)
Ликопен
0 μg


  Минерали






















Калций, Ca

24 mg (2%)

Желязо, Fe

2.63 mg (33%)

Магнезий, Mg

110 mg (28%)

Фосфор, P

332 mg (47%)

Калий, K

510 mg (11%)

Натрий, Na

2 mg (0%)

Цинк, Zn

2.65 mg (24%)

Мед, Cu

0.367 mg (41%)

Манган, Mn

2.577 mg (112%)

Селен, Se

13.9 μg (25%)


  Аминокиселини





































Триптофан
0.108 g
Треонин
0.289 g
Изолевцин
0.208 g
Левцин
0.563 g
Лизин
0.286 g
Метионин
0.153 g
Фенилаланин
0.435 g
Тирозин
0.2 g
Валин
0.317 g
Аргинин
0.454 g
Хистидин
0.189 g
Аланин
0.405 g
Аспарагинова к-на
0.56 g
Глутаминова к-на
2.294 g
Глицин
0.416 g
Пролин
0.804 g
Серин
0.458 g
Холин
0.0304 g


  Други







Алкохол
0 g
Кофеин
0 mg
Теобромин
0 mg


Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза в САЩ.[20]

Ръженият хляб, в сравнение с пшеничения, има по-тъмен цвят (поради наличието на ензима тирозиноза), по-малък обем, специфичен аромат и вкус. Той съдържа по-малко протеини, поради което се приема за диетичен[21]. В ръжта се съдържа минимални количества глутен, което я прави неподходяща за консумация от лица, болни от цолиакия.


Ръжената слама е по-груба, поради което намира широко приложение за постеля на продуктивните животни и за приготвяне на покривни рогозки. По химически състав се доближава до дървесината и може да бъде използвана в целулозната промишленост. Като груб фураж не се приема с охота от преживните животни.




Различни видове ръжени хранителни продукти


Макар ръжта да се отглежда главно за производството на хляб и се използва широко за тази цел, то значителна част от световното производство се дава и като храна за животните. Макар по химичен състав да е доста сходна с този на пшеницата обикновено ръжта не е така вкусна на животните, както другите житни зърнени фуражи. В случаите когато се дава като единствен концентриран фураж или в извънредно големи количества причинява храносмилателни разстройства. Най-добре се приема от овцете, по-малко от говедата. Не е удачна за изхранване на коне свине и кокошки. Даването на ръж в големи количества за птици може да действа като силно слабително и така да се отрази зле върху продуктивността им[22].


От ръжта се произвежда пиво и водка[23]. Ергометринът добит от заразена ръж с мораво рогче се използва като активна субстанция в редица лекарствени препарати използвани в хуманната и ветеринарната медицина[24].



Вижте също |


  • Зърнено-житни култури

  • Пшеница

  • Списък на земеделски теми


Външни препратки |



Открийте още информация за Ръж в нашите сродни проекти:




Commons-logo.svgОбщомедия (изображения и звук)


Wiktionary-logo-en.svgУикиречник


Wikispecies-logo.pngУикивидове (таксономия)



  • Rolf Schlegel: Rye cytogenetics and breeding (Secale cereale L.) Rye cytogenetics. // Rolf Schlegel. Посетен на 1 февруари 2011.

  • Rolf Schlegel: Genes, markers, and linkage data of rye (Secale cereale L.) Rye gene map. // Rolf Schlegel. Посетен на 17 септември 2010.

  • Rolf Schlegel: Current List of Wheats with Rye and Alien Rye introgression. // Rolf Schlegel. Посетен на 17 септември 2010.

  • Rolf Schlegel: Plant breeding updates Plant Breeding Updates. // Rolf Schlegel. Посетен на 17 септември 2010.


  • Growing Rye hosted by the UNT Government Documents Department


Източници |



  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 84, BHL Page ID: 358103, reference has role: first description (of a taxon)


  2. Hillman, G. C. (1978) On the origins of domestic rye – Secale cereale: the finds from aceramic Can Hasan III in Turkey. Anatolian Studies 28, 157 – 174


  3. Behre, Karl-Ernst (1992) The history of rye cultivation in Europe. Veget. Hist. Archaeobot., 1:141 – 156


  4. Körnicke F.A. (1885) Secale cereale L. Der Roggen. In: Körnicke FA, Werner H 8eds) Handb Getreidebau 1:115 – 128


  5. Kroll HJ (1983) Kastanas. Prähist.Archäol. Südosteuropa


  6. Kroll HJ, Borojevic K. (1988) Einkorn von Feudvar, Vojvodina, Jugoslawien. Praehist. Z. 63:135 – 139


  7. Helbæk H (1971) The origin and migration of rye, Secale cereale L.


  8. Pashkevich GA (1991) Paleoethnobotanical finds from the territory of the Ukrainia, Uk. Acad. Sci.


  9. аб Daniel Zohary and Maria Hopf, Domestication of plants in the Old World, third edition (Oxford: University Press, 2000), p. 75


  10. www.botany.hawaii.edu


  11. Major Food And Agricultural Commodities And Producers – Countries By Commodity


  12. Отглеждане на ръж – технология, agronet.bg


  13. Ръж–вижте каква е технологията на отглеждане, agro-consultant.net


  14. Й. Станчева, „Атлас на болестите по земеделските култури“ Том 3. Болести по полските култури, Pensoft, 2002, ISBN 954-642-146-4(3)


  15. Министерство на земеделието и храните, Ръководство за интегрирано управление на вредителите при зърнено-житните култури, pdf-формат, (Посетен на 21.12.2012)


  16. Мораво рогче по ръжта и другите житни растения, agronet.bg


  17. Изтощаване (снежна плесен) на зимните житни култури, agronet.bg


  18. Трагичната история на Ангел Каралийчев


  19. Ангел Каралийчев, Земята на българите: Майчина сълза


  20. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)


  21. Ръж, cvetya.com


  22. Франк Морисън. Фуражи и хранене на селскостопанските животни, том 1 Основи на храненето и фуражи. София, ДИ „Земиздат“, 1969.


  23. Славянският чар на водката, в-к „Сега“


  24. Ергометрин, G02AB03









Взето от „https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Ръж&oldid=9426992“.










Навигация



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.768","walltime":"1.116","ppvisitednodes":"value":4790,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":104086,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":7866,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":4,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":15470,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":2,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 943.103 1 -total"," 93.41% 880.919 7 Шаблон:Infobox"," 72.59% 684.629 1 Шаблон:Taxobox"," 40.60% 382.934 1 Шаблон:Taxobox/authority"," 39.53% 372.831 1 Шаблон:Authority"," 15.96% 150.478 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 3.71% 34.986 5 Шаблон:Cite_web"," 3.18% 30.035 6 Шаблон:Cite"," 1.34% 12.596 6 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 0.87% 8.188 50 Шаблон:Taxobox/row"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.446","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":5232539,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1340","timestamp":"20190414193403","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0420u044au0436","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%8A%D0%B6","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q12099","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q12099","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2004-09-11T08:16:45Z","dateModified":"2019-04-14T19:34:02Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Ear_of_rye.jpg","headline":"u0432u0438u0434 u0440u0430u0441u0442u0435u043du0438u0435"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":142,"wgHostname":"mw1265"););

Popular posts from this blog

How to create a command for the “strange m” symbol in latex? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern)How do you make your own symbol when Detexify fails?Writing bold small caps with mathpazo packageplus-minus symbol with parenthesis around the minus signGreek character in Beamer document titleHow to create dashed right arrow over symbol?Currency symbol: Turkish LiraDouble prec as a single symbol?Plus Sign Too Big; How to Call adfbullet?Is there a TeX macro for three-legged pi?How do I get my integral-like symbol to align like the integral?How to selectively substitute a letter with another symbol representing the same letterHow do I generate a less than symbol and vertical bar that are the same height?

Българска екзархия Съдържание История | Български екзарси | Вижте също | Външни препратки | Литература | Бележки | НавигацияУстав за управлението на българската екзархия. Цариград, 1870Слово на Ловешкия митрополит Иларион при откриването на Българския народен събор в Цариград на 23. II. 1870 г.Българската правда и гръцката кривда. От С. М. (= Софийски Мелетий). Цариград, 1872Предстоятели на Българската екзархияПодмененият ВеликденИнформационна агенция „Фокус“Димитър Ризов. Българите в техните исторически, етнографически и политически граници (Атлас съдържащ 40 карти). Berlin, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei Wilhelm Greve, 1917Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars

Чепеларе Съдържание География | История | Население | Спортни и природни забележителности | Културни и исторически обекти | Религии | Обществени институции | Известни личности | Редовни събития | Галерия | Източници | Литература | Външни препратки | Навигация41°43′23.99″ с. ш. 24°41′09.99″ и. д. / 41.723333° с. ш. 24.686111° и. д.*ЧепелареЧепеларски Linux fest 2002Начало на Зимен сезон 2005/06Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“Град ЧепелареЧепеларе – народният ски курортbgrod.orgwww.terranatura.hit.bgСправка за населението на гр. Исперих, общ. Исперих, обл. РазградМузей на родопския карстМузей на спорта и скитеЧепеларебългарскибългарскианглийскитукИстория на градаСки писти в ЧепелареВремето в ЧепелареРадио и телевизия в ЧепелареЧепеларе мами с родопски чар и добри пистиЕвтин туризъм и снежни атракции в ЧепелареМестоположениеИнформация и снимки от музея на родопския карст3D панорами от ЧепелареЧепелареррр