Ръж Съдържание История | Ботаническа характеристика | Особености на културата | Производство | Добив на ръж в България | Технология на отглеждането | Болести и неприятели по ръжта | Ръжта в хералдиката | Ръжта в културата | Източник на храна и суровина | Вижте също | Външни препратки | Източници | НавигацияРъжАнгел Каралийчев – „Ръж“Rye cytogeneticsRye gene mapRye introgressionPlant Breeding UpdatesGrowing RyeUNT Government Documents Departmentwww.botany.hawaii.eduMajor Food And Agricultural Commodities And Producers – Countries By CommodityОтглеждане на ръж – технологияРъж–вижте каква е технологията на отглежданеМинистерство на земеделието и храните, Ръководство за интегрирано управление на вредителите при зърнено-житните културиМораво рогче по ръжта и другите житни растенияИзтощаване (снежна плесен) на зимните житни културиТрагичната история на Ангел КаралийчевАнгел КаралийчевUSDA National Nutrient Database for Standard ReferenceРъжСлавянският чар на водкатаЕргометрин, G02AB03
ФуражиЖитниЗърнени култури
зърнотохлябЖитнипшеницаечемикоризбрашнобирауискиводкафуражТурциянеолитнирадиовъглеродно датиранеМала АзияЕвропаБалканитеБалканския полуостровГърцияЮгославияУкрайнаЕвропабронзовата епохапшенициРейнДунавБританските островиПлиний СтарисредновековиетофренскогерманскатаУнгариятревисто растениедиплоиднатетраплоидникоренова системаmпочвимеждувъзлияcmсъцветиетокласхлорофилаксантофилапочвипесъчливиторфениРусияБеларусУкрайнаПолшаГерманияБеларусКитайКазахстанЛитваЛатвияКанадаСАЩАржентинаБразилияТурцияБългариядкарумънскияземеделиепредшественикасамопоносимостплевелитекартофиленътрапицатаовесфасулътсоятаграхътфиятлещатанахутътцаревицаслънчогледтютюнпочватаВредителиПеперудиРобърт БърнсАнгел КаралийчевАлександър ЖендовАлександър МаковскийИван Шишкиндървесинатаживотнитефуражовцетеговедатаконесвинекокошкипивоводкалекарствени препаратисродни проекти
Ръж
Направо към навигацията
Направо към търсенето
Ръж | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Класификация | |||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||
Научно наименование | |||||||||||||||||||||||
Secale cereale Linnaeus, 1753[1] | |||||||||||||||||||||||
Ръж в Общомедия |
Ръжта (Secale cereale) е продоволствена селскостопанска култура, от зърното на която се приготвя хляб. Ръжта е от семейство Житни, в което влизат и редица подобни растения като пшеница, ечемик, ориз и други. Тя е едногодишно тревисто растение, чието зърно на външен вид много наподобява на пшеничното. Ръжта обаче е по-висока, има по-заострена форма, а ръжените житни класове имат по-голям обем от пшеничните. Представлява кръстосаноопрашваща се култура и цъфти с отворени плеви. Освен за производството на ръжено брашно, ръжта може да се използва за направата на бира, уиски, водка или да се дава като фураж. Ръжта е важна продоволствена култура, особено за районите с по-неблагоприятни климатични условия за отглеждането на пшеница.
Съдържание
1 История
2 Ботаническа характеристика
2.1 Коренова система
2.2 Стъбло
2.3 Лист
2.4 Съцветие
2.5 Зърно
3 Особености на културата
4 Производство
5 Добив на ръж в България
6 Технология на отглеждането
7 Болести и неприятели по ръжта
8 Ръжта в хералдиката
9 Ръжта в културата
10 Източник на храна и суровина
11 Вижте също
12 Външни препратки
13 Източници
История |
Ръжта е един от няколко вида зърнени култури, които могат да се срещнат като диворастящи растения в централна и източна Турция. Култивирана ръж е намерена в неолитни археологически находища от Турция, като например прекерамичния неолитен обект Can Hasan III [2]. Находките потвърждават наличието на овъглени семена от ръж в най-ниските пластове на разкопките, които са датирани от около 6600 година пр.н.е. (некалибрирано радиовъглеродно датиране) [3]. Една от възможните теории за предполагаемия път на ръжта от Мала Азия към Европа, включва и Балканите [4], но липсват ясни доказателства за това, датирани от неолитната епоха. Най-ранните доказателства за наличието на ръж на Балканския полуостров са от бронзовата епоха – Гърция[5] и бивша Югославия[6]. Друга теория включва възможен път през Кавказ, през северните части на Каспийско море и към централна и източна Европа[7]. Това донякъде се потвърждава от археологически разкопки в Украйна, датирани от неолита, където са намерени доказателства за наличие на ръж [8]. Липсват категорични доказателства за присъствието на ръж в археологични обекти в Европа до началото на бронзовата епоха – около 1800 – 1500 пр.н.е. [9].
Твърде е вероятно, ръжта да навлиза първоначално в Европа, като примес към различни видове пшеници, а едва в по-късен етап да започва целенасоченото ѝ култивиране. Въпреки, че има археологически данни за семена от ръж в римски селища около Рейн, Дунав, Британските острови, Плиний Стари споделя, че ръжта е „много бедна храна и единствено служи за отблъскване на глада“ и се смесва с пшеница за да се „смекчи горчивия ѝ вкус, и дори тогава е неприятна за стомаха“ (Плиний, „Естествена история“, 18.40).
През средновековието, ръжта се отглежда в централна и източна Европа, като е основна зърнена култура за повечето области около френско-германската граница и северно от Унгария.
Ботаническа характеристика |
Ръжта е едногодишно тревисто растение. Съществуват и изкуствено създадени многогодишни сортове. Посевната ръж, нормално е диплоидна (2n = 14), но в резултат на селекция изкуствено са създадени сортове, които са тетраплоидни (2n = 28). При тетраплоидната ръж масата на зърното е увеличена многократно. За разлика от повечето зърнени култури, при ръжта се наблюдава кръстосано опрашване [9] – т.е. с помощта на вятъра тичинковия прашец се разпръсква до съседни растения.
Коренова система |
Ръжта притежава брадата коренова система, която прониква на дълбочина до около 1,2 – 2 m, поради което може да понася песъчливи почви. Благодарение на високата физиологична активност на кореновата система бързо усвоява полезни вещества от трудноразтворими съединения.
Стъбло |
Стъблото на ръжта е право и кухо, разделено посредством възли на 5 или 6 междувъзлия. Върхът на последното междувъзлие е покрит с мъх. На височина, в зависимост от сорта, стъблото достига от 70 до 220 cm. Въпреки, че е с добре развита хиподерма е склонно към полягане. Възелът на братене на ръжта се изнася непосредствено под повърхността на почвата на дълбочина 1 – 2 cm.
Лист |
Листата са линейно издължени, достигащи на дължина между 15 и 30 cm и на ширина между 1,5 – 2,5 cm. В основата на листната пластинка се разполага късо езиче, което скоро след формирането си изсъхва и опадва. Горната повърхност на листа често е покрита с множество власинки, което придава относителна устойчивост при недостиг на влага и е приспособление към живот върху песъчливи почви. Покрити са с восъчен налеп и са със синкавозелен цвят.
Съцветие |
На върха на стъблото се разполага съцветието – единичен, леко приведен сложен клас. В долната част на съцветието, стъблото е покрито с лек мъх. По форма класовете биват призматични, плоски, пирамидални и вретеновидни, а по плътност са редки, средноплътни и плътни. По дължина класът варира от 10 до 18 cm. Глумите са тесни, със скъсен кил и са по-къси. Цветните плеви не покриват напълно зърното, затова то лесно се рони.
Зърно |
Зърното е удължено, заострено в двата края и сплеснато отстрани с коремна бразда и власинки на върха. Зърната в средната част на класа са най-едри и най-тежки. Цветът им е зелен, кафяв или жълт и зависи от багрилното вещество, което е съсредоточено в алейроновия слой. Зеленият цвят на зърното се обуславя от хлорофила, а жълтият и кафявият – от ксантофила. Обвивката на зърното съставлява 3 – 4% от общата му маса. Масата на 1000 зърна е в рамките на 18 – 39 g.
Особености на културата |
Ръжта расте добре върху доста по-бедни почви, отколкото другите близки земеделски култури. Поради тази причина ръжта е ценен ресурс за области, където почвите са песъчливи или торфени. Ръжта може да понася студ значително по-добре от пшеницата и ечемика. По-голяма част от насажденията от ръж се заемат от т.нар. зимна ръж, която се засажда и започва да расте през есента. През пролетта растението се развива и формира зърно [10].
Производство |
Световни производители на ръж за 2005 (милиона тона) | |
---|---|
Русия | 3,630 |
Полша | 3,359 |
Германия | 2,812 |
Беларус | 1,250 |
Украйна | 1,190 |
Китай | 0,748 |
Канада | 0,366 |
Турция | 0,260 |
Чехия | 0,193 |
САЩ | 0,191 |
Австрия | 0,163 |
Общо за света | 13,3 |
Източник: ФАО [11] |
В световен мащаб, през края на 20 век, ежегодно са засявани около 200 млн. дка от тази култура, от които половината в Русия, Беларус и Украйна, около 50 млн се засяват в Полша и Германия и т.н. Следователно, тази култура е била разпространена в по-северни климатични области, с леки и кисели почви.
В началото на 21-век, добивът на ръж рязко намалява, като например производството на ръж в Русия, намалява от 13,9 млн. тона през 1992 година до едва 3,6 млн. тона през 2005 година. Подобни са данните на ФАО за редица други държави: Полша – от 5,9 млн. тона през 1992 до 3.4 млн. тона през 2005; Германия – от 3.3 млн. тона до 2.8 млн. тона; Беларус – от 3.1 млн. тона до 1.2 млн. тона; Китай – от 1.7 млн. тона до 0.6 млн. тона; Казахстан – от 0.6 млн. тона до 0.02 млн. тона.
По данни от 2005 година, ръж се отглежда предимно в Източна, Централна и Северна Европа. Основните площи, където се засява ръж са от Северна Германия, през Полша, към Украйна, Беларус, Литва, Латвия, към централна и Северна Русия. Ръж се отглежда още и в Северна Америка (в Канада и САЩ), Южна Америка (Аржентина, Бразилия), както и в редица други страни като Турция, Казахстан и северен Китай.
По-голяма част от добитата ръж се консумира локално, а едва малка част се изнася към съседни страни, но не и като част от световна търговия.
Добив на ръж в България |
Тъй като ръжта има по-слаб продуктивен потенциал от пшеницата, в България площта ѝ е системно измествана от основната полска култура и е намаляла от 1939 г. (2,3 млн дка) поне 50-кратно. Намаляването на стопанския интерес рефлектира върху изоставянето на селекционната работа с тази култура, поради което от много години в България няма селекционирани нови сортове ръж и най-често се засява румънския сорт Данае. Средният добив за страната не превишава 150 кг/дка.
Значението на ръжта в българското земеделие е недооценена и възможностите ѝ не са използвани. Тя е култура, която се отглежда по-успешно от пшеницата в ниските планински райони, тъй като понася кисели почви, по-малко взискателна е към предшественика, има добра самопоносимост и може да се отглежда като монокултура, както и силно потиска плевелите.
Технология на отглеждането |
Ръжта не е много взискателна към предшественика като най-добри предшественици за отглеждане на ръж са ранните и средно ранните картофи, ленът, рапицата, пролетният овес и едногодишните смески за фураж. Подходящи предшественици за отглеждане на ръж са фасулът, соята, грахът и граховите смески, фият и фиевите смески, лещата и нахутът, както и торените окопни (царевица, слънчоглед, тютюн). Обработката на почвата за отглеждане на ръж е както при пшеницата, но трябва да се извърши рано, за да улегне добре почвата. Културата не понася прясно изорана и неулегнала почва, тъй като кълновете на ръжта са със слаба пробивна способност. При улягане на почвата след сеитбата те се изтощават, растенията отслабват след зимата и посевите остават редки. Мощната коренова система на ръжта е с добра усвояваща способност и дава възможност да приема трудноподвижни хранителни вещества. Схемата на торене е сходна с тази на пшеницата. Пролетното подхранване трябва да се извърши рано, понеже нарастването е интензивно. За сеитба се използват семена ръж от последната реколта. Брати предимно през есента и заради това трябва да се засява преди пшеницата и ечемика не по-късно от 15 октомври. Засява се редово на 10 – 15 cm междуредово разстояние с норма от 400 – 500 кълняеми семена на 1 m2. Дълбочината на сеитбата е около 3 cm., а успоредно с това се и валира.
През пролетта ръжта бързо нараства и успява да се справи в конкуренцията с плевелите, като оставя почвата след себе си чиста от плевели. Ръжта обикновено страда от плевели през есента. По отношение на влагата критични се оказват фазите вретене и най-вече изкласяване и наливане на зърното. След узряването ръжта лесно се рони, поради факта че зърната не са добре обвити от цветните плеви. Най-подходящ момент за жътва е в края на восъчна до пълна зрелост[12][13].
Болести и неприятели по ръжта |
Вредители по ръжта са главно ларви на насекоми, принадлежащи към разред Пеперуди – например Axylia putris, Apamea sordens, Agrotis segetum.
Болести[14][15]:
- Мораво рогче (Claviceps purpurea (Fr.) Tul.) Болестта се проявява по време на цъфтеж и след това до узряване. Заболяването се забелязва при някои от цветчета, които отделят жълтеникава течност в продължение на няколко дни. По-късно на същите места, вместо нормални зърна се образуват по-едри роговидни склероции. Отначало те са меки и по-светло оцветени, а след това стават твърди, често надлъжно напукани, роговидно извити, тъмновиолетови отвън и бледожълти отвътре. Склероциите са по-едри от зърната и достигат дължина до 4 cm дължина и затова стърчат извън плевите на класа. Освен че намалява добивите на културата, моравото рогче е опасно за здравето хората и за животните, тъй като склероциите съдържат някои опасни за здравето алкалоиди, като ергометрин и ерготамин, които предизвикват отравяне, наречено ерготизъм[16].
- Листен пригор (Rhynchosporium secalis (Oudem. Davies)) Проявява се в поява на продълговати, надлъжни, в началото синьо-зелени, а по-късно сиви петна, оградени с тъмнокафяв венец. Отначало петната се появяват по долните листа. Болестта се проявява още през есента и се разпространява на хармани през периода на вретенене.
- Кафява ръжда (Puccinia recondita f. sp. Recondita) Проявява се в поява на елипсовидни, разпръснати ръждивокафяви уредосори от горната страна на листата. В края на вегетацията от долната страна на листата се образуват тъмнокафяви до черни телиосори.
- Базично гниене (Fusarium culmorum (W. G. Smith.) Sacc.) По базите на централното стъбло и братята се образуват неправилни кафяви надлъжни петна, които преливат в здравата тъкан. При влажно врече във вътрешността на стъблото и по повърхността на петната се развива розов мицел.
- Снежна плесен (Monographella nivalis (Schaffnit) E. Muller) Заболяването се проявява при едновременната комбинация на неблагоприятни абиотични и биотични фактори. Наблюдава се в края на зимата, след продължителна дебела снежна покривка върху силно израснали още от есента посеви. Под нея растенията дишат, но не фотосинтезират, вследствие на което те се изтощават, отслабват и се нападат от различни почвенообитаващи, слабо патогенни или сапрофитни гъби. При частични повреди най-младите листенца остават здрави и такива растения се развиват впоследствие слабо, изостават и дават по-малки класове и по-дребни или спаружени зърна[17].
Неприятели:
- Обикновен житен бегач (Zabrus tenebrioides Goeze). Вредата върху растенията е от ларвите и възрастните насекоми, но за добива значение имат главно повредите от ларвите. Вредата се изразява в прегризване на кълновете под земята, а след поникването и на листата и младите стъбла.
- Овесена листна въшка (Sitobion avenae L.). Въшките смучат сок от листата, стъблата и класовете. Силно нападнатите растения формират по-малък брой и недохранени зърна.
- Обикновена житна въшка (Schizaphis graminum Rond). Смучат сок основно от горната и долната страна на листата. При масово нападение образуват големи колонии, които изцяло покриват листата, а понякога и влагалището. Нападнатите от насекомите листа избледняват, пожълтяват и загиват.
Rhopalosiphum maidis (F.). Въшките от този вид смучат сок от долната и горна страна на листата, но най-често това се случва в основата, и от класовете на житните растения.- Обикновена житна пиявица (Lema melanopa L.) и Синя житна пиявица (Lema lichenis Voet.). Вредят възрастните насекоми и ларвите. Бръмбарите изгризват двата епидермиса и паренхима на листата във вид на тесни и дълги прозорчета между нерватурата, а ларвите унищожават само горния епидермис и паренхима. Повредените листа побеляват и при силно нападение изсъхват, развитието на растенията се забавя, а добивът от зърно намалява.
- Шведски мухи (Oscinella frit L., Oscinella pusilla Meig.). Ларвите се хранят с конуса на нарастване на стъблата. Нападнатите стъбла спират да се развиват и изсъхват. Повредените зърна нямат качества и количеството на зърното намалява и съответно се снижават добивите.
- Пшеничен трипс (Haplothrips tritici Kurd.). Повредите се причиняват основно от възрастните насекоми, които смучат сок от листата и класовете по време на вретенене, изкласяване и цъфтеж. Частта от класа в мястото на смученето побелява, остава недоразвита и класчетата не формират зърна или образуват слаби, спаружени зърна. Ларвите смучат сок от плевите и цветните части на зърното. Повредените зърна не се наливат.
- Вредна житна дървеница (Erygaster integriceps Put.)
- Австрийска дървеница (Erygaster austriaca Schr.)
- Мавърска дървеница (Erygaster maura L.)
- Остроглави дървеници (Aelia acuminta L., Aelia rostrata Boh.)
- Голям житен бегач (Zabrus spinipes F.)
- Хесенска муха (Mayetiola destructor Say)
- Житна тревна муха (Opomyza florum F.)
- Черна пшеничена муха (Phorbia fumigata Meig.)
- Черна пролетна пшеничена муха (Phorbia haberlandti Schiner)
- Житна стъблена оса (Cephus pygmaeus L.),
- Черна житна стъблена оса (Trachelus tabidus F.)
- Обикновен житар (Anisoplia austriaca Hrbst)
- Обикновена полевка (Microtus arvalis)
- Домашна мишка (Mus sp.)
- Горска мишка (Apodemus sylvaticus)
Плевели:
- Полска лисича опашка (Alopecurus myosuroides)
- Ветрушка (Apera spica-venti)
- Полска овсига (Bromus arvensis)
- Немиризлива лайка (Matricaria perforata)
- Полско подрумче (Anthemis arvensis)
- Теснолистна лайка (Matricaria tenuifolia)
- Обикновена лепка (Galium aparine)
- Трирога лепка (Galium tricorne)
- Полско врабчово семе (Buglossoides arvensis)
- Къклица (Agrostemma githago)
- Полска ралица (Consolida regalis)
- Петниста бударица (Galeopsis tetrahit)
- Видове глушина (Vicia sp.)
- Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris)
- Синя метличина (Centaurea cyanus)
- Див мак (Papaver rhoeas)
- Див морков (Daucus carota)
- Пълзящ щир (Elytrigia repens)
- Балур (Sorghum halepense)
- Полска паламида (Cirsium arvense)
- Полска повитица (Convolvulus arvensis)
- Полски млечок (Sonchus arvensis)
- Къдрав лапад (Rumex crispus)
- Синя жлъчка (Cichorium intybus)
- Горуха (Cardaria draba)
- Грудкообразуващо секирче (Lathyrus tuberosus)
- Обикновена вълча ябълка (Aristolochia clematitis)
Ръжта в хералдиката |
Герб на Алдеасентенера
Герб на Чотец
Герб на абатство Рогенбург
Герб на Тиетар
Ръжта в културата |
Големият шотландски поет Робърт Бърнс е написал:
Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,
то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?
Ангел Каралийчев – „Ръж“ 0000 |
---|
Първият сборник от разкази на Ангел Каралийчев е наречен „Ръж“. Той излиза от печат през 1924 година[18]. Книгата е със сребристи корици и е илюстрирана от Александър Жендов[19].
Александър Маковский – „Ръж“
Иван Шишкин – „Ръж“
Източник на храна и суровина |
Ръж Rye grain (Хранителна стойност за 100 g продукт) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ръженият хляб, в сравнение с пшеничения, има по-тъмен цвят (поради наличието на ензима тирозиноза), по-малък обем, специфичен аромат и вкус. Той съдържа по-малко протеини, поради което се приема за диетичен[21]. В ръжта се съдържа минимални количества глутен, което я прави неподходяща за консумация от лица, болни от цолиакия.
Ръжената слама е по-груба, поради което намира широко приложение за постеля на продуктивните животни и за приготвяне на покривни рогозки. По химически състав се доближава до дървесината и може да бъде използвана в целулозната промишленост. Като груб фураж не се приема с охота от преживните животни.
Макар ръжта да се отглежда главно за производството на хляб и се използва широко за тази цел, то значителна част от световното производство се дава и като храна за животните. Макар по химичен състав да е доста сходна с този на пшеницата обикновено ръжта не е така вкусна на животните, както другите житни зърнени фуражи. В случаите когато се дава като единствен концентриран фураж или в извънредно големи количества причинява храносмилателни разстройства. Най-добре се приема от овцете, по-малко от говедата. Не е удачна за изхранване на коне свине и кокошки. Даването на ръж в големи количества за птици може да действа като силно слабително и така да се отрази зле върху продуктивността им[22].
От ръжта се произвежда пиво и водка[23]. Ергометринът добит от заразена ръж с мораво рогче се използва като активна субстанция в редица лекарствени препарати използвани в хуманната и ветеринарната медицина[24].
Вижте също |
- Зърнено-житни култури
- Пшеница
- Списък на земеделски теми
Външни препратки |
- Rolf Schlegel: Rye cytogenetics and breeding (Secale cereale L.) Rye cytogenetics. // Rolf Schlegel. Посетен на 1 февруари 2011.
- Rolf Schlegel: Genes, markers, and linkage data of rye (Secale cereale L.) Rye gene map. // Rolf Schlegel. Посетен на 17 септември 2010.
- Rolf Schlegel: Current List of Wheats with Rye and Alien Rye introgression. // Rolf Schlegel. Посетен на 17 септември 2010.
- Rolf Schlegel: Plant breeding updates Plant Breeding Updates. // Rolf Schlegel. Посетен на 17 септември 2010.
Growing Rye hosted by the UNT Government Documents Department
Източници |
↑ указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 84, BHL Page ID: 358103, reference has role: first description (of a taxon)
↑ Hillman, G. C. (1978) On the origins of domestic rye – Secale cereale: the finds from aceramic Can Hasan III in Turkey. Anatolian Studies 28, 157 – 174
↑ Behre, Karl-Ernst (1992) The history of rye cultivation in Europe. Veget. Hist. Archaeobot., 1:141 – 156
↑ Körnicke F.A. (1885) Secale cereale L. Der Roggen. In: Körnicke FA, Werner H 8eds) Handb Getreidebau 1:115 – 128
↑ Kroll HJ (1983) Kastanas. Prähist.Archäol. Südosteuropa
↑ Kroll HJ, Borojevic K. (1988) Einkorn von Feudvar, Vojvodina, Jugoslawien. Praehist. Z. 63:135 – 139
↑ Helbæk H (1971) The origin and migration of rye, Secale cereale L.
↑ Pashkevich GA (1991) Paleoethnobotanical finds from the territory of the Ukrainia, Uk. Acad. Sci.
↑ аб Daniel Zohary and Maria Hopf, Domestication of plants in the Old World, third edition (Oxford: University Press, 2000), p. 75
↑ www.botany.hawaii.edu
↑ Major Food And Agricultural Commodities And Producers – Countries By Commodity
↑ Отглеждане на ръж – технология, agronet.bg
↑ Ръж–вижте каква е технологията на отглеждане, agro-consultant.net
↑ Й. Станчева, „Атлас на болестите по земеделските култури“ Том 3. Болести по полските култури, Pensoft, 2002, ISBN 954-642-146-4(3)
↑ Министерство на земеделието и храните, Ръководство за интегрирано управление на вредителите при зърнено-житните култури, pdf-формат, (Посетен на 21.12.2012)
↑ Мораво рогче по ръжта и другите житни растения, agronet.bg
↑ Изтощаване (снежна плесен) на зимните житни култури, agronet.bg
↑ Трагичната история на Ангел Каралийчев
↑ Ангел Каралийчев, Земята на българите: Майчина сълза
↑ USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)
↑ Ръж, cvetya.com
↑ Франк Морисън. Фуражи и хранене на селскостопанските животни, том 1 Основи на храненето и фуражи. София, ДИ „Земиздат“, 1969.
↑ Славянският чар на водката, в-к „Сега“
↑ Ергометрин, G02AB03
Категории:
- Фуражи
- Житни
- Зърнени култури
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.768","walltime":"1.116","ppvisitednodes":"value":4790,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":104086,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":7866,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":4,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":15470,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":2,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 943.103 1 -total"," 93.41% 880.919 7 Шаблон:Infobox"," 72.59% 684.629 1 Шаблон:Taxobox"," 40.60% 382.934 1 Шаблон:Taxobox/authority"," 39.53% 372.831 1 Шаблон:Authority"," 15.96% 150.478 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 3.71% 34.986 5 Шаблон:Cite_web"," 3.18% 30.035 6 Шаблон:Cite"," 1.34% 12.596 6 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 0.87% 8.188 50 Шаблон:Taxobox/row"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.446","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":5232539,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1340","timestamp":"20190414193403","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0420u044au0436","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%8A%D0%B6","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q12099","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q12099","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2004-09-11T08:16:45Z","dateModified":"2019-04-14T19:34:02Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Ear_of_rye.jpg","headline":"u0432u0438u0434 u0440u0430u0441u0442u0435u043du0438u0435"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":142,"wgHostname":"mw1265"););