Еклер (тістечко) Зміст Опис і види | Історія виробу | Рецепт приготування | Примітки | Джерела і посилання | Навігаційне менюThe Food TimelineCategory:Eclairр
Французька кухняФранцузькі десертиТістечка
фр.французькийдесерттістечкокремовоюзаварним кремомшоколадомкопроюЗахідній ЄвропіУкраїніНімеччинінім.нім.нім.СШАангл.XIXЄвропіПівнічній Америціангломовній1884Російській імперіїмодіXIXХХтіста
Еклер (тістечко)
Перейти до навігації
Перейти до пошуку
Екле́р (від фр. éclair «блискавка») — французький десерт, заварне тістечко з кремом усередині[1].
Зміст
1 Опис і види
2 Історія виробу
3 Рецепт приготування
3.1 Послідовність дій
4 Примітки
5 Джерела і посилання
Опис і види |
Еклер є заварним тістечком з кремовою начинкою. Класичним (французьким та англійським) еклером вважається тістечко видовженої форми і обов'язково із заварним кремом усередині, тобто заварне тістечко. Як еклери, так і заварні тістечка, можуть бути вкриті або шоколадом, або цукровою глазур'ю, присипані горіхами, шоколадною стружкою (останнім часом також копрою).
Будучи міжнародно поширеним, втім, еклер у деяких країнах змінив своє первинне значення.
Так, те, що б у Західній Європі назвали еклером, в Україні часто назвивають просто заварним тістечком (яке до речі, в Україні може бути не тільки з заварним кремом), а під еклером розуміють круглі у формі тістечка з заварним кремом.
А наприклад у Німеччині мають свої власні назви для класичних еклерів — «любовна кісточка» (нім. Liebesknochen), «кавова паличка» (нім. Kaffeestange) або навіть «заяча лапка» (нім. Hasenpfote). У США взагалі еклерами подеколи іменують «довгих джонів» (англ. long john) — видовжені пончики.
Історія виробу |
Створення еклера приписується французькому кулінару Марі-Антуану Карему.
Протягом XIX ст. еклер отримав поширення у Європі та Північній Америці.
Однією з перших згадок про еклер у англомовній літературі є рецепт тістечка, вміщений у кухарській книзі «Boston Cooking School Cook Book» 1884 року.[2].
В Російській імперії, в тому числі і в Україні еклери стали популярними завдяки моді на все французьке і загалом західно-європейське наприкінці XIX — на поч. ХХ ст.
Рецепт приготування |
До складу тіста для еклерів входять:
Вода — 1 склянка;- вершкове масло — 50-100 г;
- дрібок солі (за смаком);
- 150—200 г. борошна;
- від 4 до 6 шт. яєць.
Послідовність дій |
- Масло з водою (і сіллю) поставити на вогонь, після закипання зняти й поступово додавати борошно, перемішуючи швидко утворену масу ложкою (бажано дерев'яною) для уникнення утворення грудочок.
- Після того як маса охолоне, збити в ній одне за одним яйця, продовжуючи розмішувати тісто до утворення однорідної маси.
- Потім цього столовою ложкою, змоченою у воді, почергово беруть потрохи тіста і викладають його (або вичавлюють з кондитерського пакету) паличками завтовшки з мізинець і завдовжки у 5-6 см на форму для випікання, завчасно змащену маслом.
- Викладені на противні еклери випікають у розігрітій духовці, поки вони не здіймуться (за класикою мінімум у два рази) і не набудуть рум'яності, спеціально не відкриваючи до часу ляди, щоб тісто не осіло.
- Охололі еклери заповнюють завчасно приготованим (або придбаним) кремом і прикрашають — поливають глазур'ю, посипають цукровою пудрою, шоколадом, горіхами, ваніліном тощо.
Примітки |
↑ Словник іншомовних слів. За ред. О. С. Мельничука, К.: ГР УРЕ, стор. 235
↑ The Food Timeline(англ.)
Джерела і посилання |
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Category:Eclair |
- Словник іншомовних слів. За ред. О. С. Мельничука, К.: ГР УРЕ, стор. 235
|
Категорії:
- Французька кухня
- Французькі десерти
- Тістечка
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.156","walltime":"0.203","ppvisitednodes":"value":654,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":24002,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":858,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":15,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":832,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 110.799 1 -total"," 50.78% 56.269 1 Шаблон:Французька_кухня"," 47.84% 53.004 1 Шаблон:Navbox"," 28.11% 31.145 2 Шаблон:Колір"," 21.81% 24.170 2 Шаблон:Список_країн"," 18.60% 20.607 2 Шаблон:If1"," 16.94% 18.774 1 Шаблон:Портал"," 15.30% 16.954 4 Шаблон:Multireplace"," 10.14% 11.239 1 Шаблон:Reflist"," 7.77% 8.607 1 Шаблон:Commons"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.021","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1448722,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1245","timestamp":"20190422184315","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":114,"wgHostname":"mw1325"););