Skip to main content

Еклер (тістечко) Зміст Опис і види | Історія виробу | Рецепт приготування | Примітки | Джерела і посилання | Навігаційне менюThe Food TimelineCategory:Eclairр

Multi tool use
Multi tool use

Французька кухняФранцузькі десертиТістечка


фр.французькийдесерттістечкокремовоюзаварним кремомшоколадомкопроюЗахідній ЄвропіУкраїніНімеччинінім.нім.нім.СШАангл.XIXЄвропіПівнічній Америціангломовній1884Російській імперіїмодіXIXХХтіста












Еклер (тістечко)




Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.






Перейти до навігації
Перейти до пошуку




Еклер або заварне тістечко по-українськи




Еклери, у шоколадній і цукровій глазурі




Еклери по-українськи




Два еклери, один у розрізі


Екле́р (від фр. éclair «блискавка») — французький десерт, заварне тістечко з кремом усередині[1].




Зміст





  • 1 Опис і види


  • 2 Історія виробу


  • 3 Рецепт приготування

    • 3.1 Послідовність дій



  • 4 Примітки


  • 5 Джерела і посилання




Опис і види |


Еклер є заварним тістечком з кремовою начинкою. Класичним (французьким та англійським) еклером вважається тістечко видовженої форми і обов'язково із заварним кремом усередині, тобто заварне тістечко. Як еклери, так і заварні тістечка, можуть бути вкриті або шоколадом, або цукровою глазур'ю, присипані горіхами, шоколадною стружкою (останнім часом також копрою).


Будучи міжнародно поширеним, втім, еклер у деяких країнах змінив своє первинне значення.


Так, те, що б у Західній Європі назвали еклером, в Україні часто назвивають просто заварним тістечком (яке до речі, в Україні може бути не тільки з заварним кремом), а під еклером розуміють круглі у формі тістечка з заварним кремом.


А наприклад у Німеччині мають свої власні назви для класичних еклерів — «любовна кісточка» (нім. Liebesknochen), «кавова паличка» (нім. Kaffeestange) або навіть «заяча лапка» (нім. Hasenpfote). У США взагалі еклерами подеколи іменують «довгих джонів» (англ. long john) — видовжені пончики.



Історія виробу |


Створення еклера приписується французькому кулінару Марі-Антуану Карему.


Протягом XIX ст. еклер отримав поширення у Європі та Північній Америці.


Однією з перших згадок про еклер у англомовній літературі є рецепт тістечка, вміщений у кухарській книзі «Boston Cooking School Cook Book» 1884 року.[2].


В Російській імперії, в тому числі і в Україні еклери стали популярними завдяки моді на все французьке і загалом західно-європейське наприкінці XIX — на поч. ХХ ст.



Рецепт приготування |


До складу тіста для еклерів входять:



  • Вода — 1 склянка;

  • вершкове масло — 50-100 г;

  • дрібок солі (за смаком);

  • 150—200 г. борошна;

  • від 4 до 6 шт. яєць.


Послідовність дій |


  1. Масло з водою (і сіллю) поставити на вогонь, після закипання зняти й поступово додавати борошно, перемішуючи швидко утворену масу ложкою (бажано дерев'яною) для уникнення утворення грудочок.

  2. Після того як маса охолоне, збити в ній одне за одним яйця, продовжуючи розмішувати тісто до утворення однорідної маси.

  3. Потім цього столовою ложкою, змоченою у воді, почергово беруть потрохи тіста і викладають його (або вичавлюють з кондитерського пакету) паличками завтовшки з мізинець і завдовжки у 5-6 см на форму для випікання, завчасно змащену маслом.

  4. Викладені на противні еклери випікають у розігрітій духовці, поки вони не здіймуться (за класикою мінімум у два рази) і не набудуть рум'яності, спеціально не відкриваючи до часу ляди, щоб тісто не осіло.

  5. Охололі еклери заповнюють завчасно приготованим (або придбаним) кремом і прикрашають — поливають глазур'ю, посипають цукровою пудрою, шоколадом, горіхами, ваніліном тощо.


Примітки |




  1. Словник іншомовних слів. За ред. О. С. Мельничука, К.: ГР УРЕ, стор. 235


  2. The Food Timeline(англ.)



Джерела і посилання |





  • Словник іншомовних слів. За ред. О. С. Мельничука, К.: ГР УРЕ, стор. 235



Отримано з https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Еклер_(тістечко)&oldid=23881866










Навігаційне меню



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.156","walltime":"0.203","ppvisitednodes":"value":654,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":24002,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":858,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":15,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":832,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 110.799 1 -total"," 50.78% 56.269 1 Шаблон:Французька_кухня"," 47.84% 53.004 1 Шаблон:Navbox"," 28.11% 31.145 2 Шаблон:Колір"," 21.81% 24.170 2 Шаблон:Список_країн"," 18.60% 20.607 2 Шаблон:If1"," 16.94% 18.774 1 Шаблон:Портал"," 15.30% 16.954 4 Шаблон:Multireplace"," 10.14% 11.239 1 Шаблон:Reflist"," 7.77% 8.607 1 Шаблон:Commons"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.021","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1448722,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1245","timestamp":"20190422184315","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":114,"wgHostname":"mw1325"););XTi7lYjp,o,9XRhiq8AVT,l gC7TcTSI,EOUowuBLPpqdBh n8
gQTt4p5PaezB2 Ly,T cv s,W9e,f NJjEBnF2rfSd

Popular posts from this blog

How to create a command for the “strange m” symbol in latex? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern)How do you make your own symbol when Detexify fails?Writing bold small caps with mathpazo packageplus-minus symbol with parenthesis around the minus signGreek character in Beamer document titleHow to create dashed right arrow over symbol?Currency symbol: Turkish LiraDouble prec as a single symbol?Plus Sign Too Big; How to Call adfbullet?Is there a TeX macro for three-legged pi?How do I get my integral-like symbol to align like the integral?How to selectively substitute a letter with another symbol representing the same letterHow do I generate a less than symbol and vertical bar that are the same height?

Българска екзархия Съдържание История | Български екзарси | Вижте също | Външни препратки | Литература | Бележки | НавигацияУстав за управлението на българската екзархия. Цариград, 1870Слово на Ловешкия митрополит Иларион при откриването на Българския народен събор в Цариград на 23. II. 1870 г.Българската правда и гръцката кривда. От С. М. (= Софийски Мелетий). Цариград, 1872Предстоятели на Българската екзархияПодмененият ВеликденИнформационна агенция „Фокус“Димитър Ризов. Българите в техните исторически, етнографически и политически граници (Атлас съдържащ 40 карти). Berlin, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei Wilhelm Greve, 1917Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars

“Whose” combined with “all”, “every” etc Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 17/18, 2019 at 00:00UTC (8:00pm US/Eastern)Proper way to handle plurals with “whose”Is a sentence always grammatically incorrect if it has no verb?What’s wrong with “… enforce that …”“Every” being used instead of “ever”?“We're all each other has”Everyone vs every one vs allRight way to use transition “above all”“Which” instead of “whose” for inanimate objectsCan the relative pronoun “whose” be replaced by “of whom/which” in relative clauses?'all the following are' OR 'the following are all'