Skip to main content

Еклер (тістечко) Зміст Опис і види | Історія виробу | Рецепт приготування | Примітки | Джерела і посилання | Навігаційне менюThe Food TimelineCategory:Eclairр

Французька кухняФранцузькі десертиТістечка


фр.французькийдесерттістечкокремовоюзаварним кремомшоколадомкопроюЗахідній ЄвропіУкраїніНімеччинінім.нім.нім.СШАангл.XIXЄвропіПівнічній Америціангломовній1884Російській імперіїмодіXIXХХтіста












Еклер (тістечко)




Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.






Перейти до навігації
Перейти до пошуку




Еклер або заварне тістечко по-українськи




Еклери, у шоколадній і цукровій глазурі




Еклери по-українськи




Два еклери, один у розрізі


Екле́р (від фр. éclair «блискавка») — французький десерт, заварне тістечко з кремом усередині[1].




Зміст





  • 1 Опис і види


  • 2 Історія виробу


  • 3 Рецепт приготування

    • 3.1 Послідовність дій



  • 4 Примітки


  • 5 Джерела і посилання




Опис і види |


Еклер є заварним тістечком з кремовою начинкою. Класичним (французьким та англійським) еклером вважається тістечко видовженої форми і обов'язково із заварним кремом усередині, тобто заварне тістечко. Як еклери, так і заварні тістечка, можуть бути вкриті або шоколадом, або цукровою глазур'ю, присипані горіхами, шоколадною стружкою (останнім часом також копрою).


Будучи міжнародно поширеним, втім, еклер у деяких країнах змінив своє первинне значення.


Так, те, що б у Західній Європі назвали еклером, в Україні часто назвивають просто заварним тістечком (яке до речі, в Україні може бути не тільки з заварним кремом), а під еклером розуміють круглі у формі тістечка з заварним кремом.


А наприклад у Німеччині мають свої власні назви для класичних еклерів — «любовна кісточка» (нім. Liebesknochen), «кавова паличка» (нім. Kaffeestange) або навіть «заяча лапка» (нім. Hasenpfote). У США взагалі еклерами подеколи іменують «довгих джонів» (англ. long john) — видовжені пончики.



Історія виробу |


Створення еклера приписується французькому кулінару Марі-Антуану Карему.


Протягом XIX ст. еклер отримав поширення у Європі та Північній Америці.


Однією з перших згадок про еклер у англомовній літературі є рецепт тістечка, вміщений у кухарській книзі «Boston Cooking School Cook Book» 1884 року.[2].


В Російській імперії, в тому числі і в Україні еклери стали популярними завдяки моді на все французьке і загалом західно-європейське наприкінці XIX — на поч. ХХ ст.



Рецепт приготування |


До складу тіста для еклерів входять:



  • Вода — 1 склянка;

  • вершкове масло — 50-100 г;

  • дрібок солі (за смаком);

  • 150—200 г. борошна;

  • від 4 до 6 шт. яєць.


Послідовність дій |


  1. Масло з водою (і сіллю) поставити на вогонь, після закипання зняти й поступово додавати борошно, перемішуючи швидко утворену масу ложкою (бажано дерев'яною) для уникнення утворення грудочок.

  2. Після того як маса охолоне, збити в ній одне за одним яйця, продовжуючи розмішувати тісто до утворення однорідної маси.

  3. Потім цього столовою ложкою, змоченою у воді, почергово беруть потрохи тіста і викладають його (або вичавлюють з кондитерського пакету) паличками завтовшки з мізинець і завдовжки у 5-6 см на форму для випікання, завчасно змащену маслом.

  4. Викладені на противні еклери випікають у розігрітій духовці, поки вони не здіймуться (за класикою мінімум у два рази) і не набудуть рум'яності, спеціально не відкриваючи до часу ляди, щоб тісто не осіло.

  5. Охололі еклери заповнюють завчасно приготованим (або придбаним) кремом і прикрашають — поливають глазур'ю, посипають цукровою пудрою, шоколадом, горіхами, ваніліном тощо.


Примітки |




  1. Словник іншомовних слів. За ред. О. С. Мельничука, К.: ГР УРЕ, стор. 235


  2. The Food Timeline(англ.)



Джерела і посилання |





  • Словник іншомовних слів. За ред. О. С. Мельничука, К.: ГР УРЕ, стор. 235



Отримано з https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Еклер_(тістечко)&oldid=23881866










Навігаційне меню



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.156","walltime":"0.203","ppvisitednodes":"value":654,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":24002,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":858,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":15,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":832,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 110.799 1 -total"," 50.78% 56.269 1 Шаблон:Французька_кухня"," 47.84% 53.004 1 Шаблон:Navbox"," 28.11% 31.145 2 Шаблон:Колір"," 21.81% 24.170 2 Шаблон:Список_країн"," 18.60% 20.607 2 Шаблон:If1"," 16.94% 18.774 1 Шаблон:Портал"," 15.30% 16.954 4 Шаблон:Multireplace"," 10.14% 11.239 1 Шаблон:Reflist"," 7.77% 8.607 1 Шаблон:Commons"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.021","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1448722,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1245","timestamp":"20190422184315","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":114,"wgHostname":"mw1325"););

Popular posts from this blog

How to create a command for the “strange m” symbol in latex? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern)How do you make your own symbol when Detexify fails?Writing bold small caps with mathpazo packageplus-minus symbol with parenthesis around the minus signGreek character in Beamer document titleHow to create dashed right arrow over symbol?Currency symbol: Turkish LiraDouble prec as a single symbol?Plus Sign Too Big; How to Call adfbullet?Is there a TeX macro for three-legged pi?How do I get my integral-like symbol to align like the integral?How to selectively substitute a letter with another symbol representing the same letterHow do I generate a less than symbol and vertical bar that are the same height?

Българска екзархия Съдържание История | Български екзарси | Вижте също | Външни препратки | Литература | Бележки | НавигацияУстав за управлението на българската екзархия. Цариград, 1870Слово на Ловешкия митрополит Иларион при откриването на Българския народен събор в Цариград на 23. II. 1870 г.Българската правда и гръцката кривда. От С. М. (= Софийски Мелетий). Цариград, 1872Предстоятели на Българската екзархияПодмененият ВеликденИнформационна агенция „Фокус“Димитър Ризов. Българите в техните исторически, етнографически и политически граници (Атлас съдържащ 40 карти). Berlin, Königliche Hoflithographie, Hof-Buch- und -Steindruckerei Wilhelm Greve, 1917Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars

Чепеларе Съдържание География | История | Население | Спортни и природни забележителности | Културни и исторически обекти | Религии | Обществени институции | Известни личности | Редовни събития | Галерия | Източници | Литература | Външни препратки | Навигация41°43′23.99″ с. ш. 24°41′09.99″ и. д. / 41.723333° с. ш. 24.686111° и. д.*ЧепелареЧепеларски Linux fest 2002Начало на Зимен сезон 2005/06Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“Град ЧепелареЧепеларе – народният ски курортbgrod.orgwww.terranatura.hit.bgСправка за населението на гр. Исперих, общ. Исперих, обл. РазградМузей на родопския карстМузей на спорта и скитеЧепеларебългарскибългарскианглийскитукИстория на градаСки писти в ЧепелареВремето в ЧепелареРадио и телевизия в ЧепелареЧепеларе мами с родопски чар и добри пистиЕвтин туризъм и снежни атракции в ЧепелареМестоположениеИнформация и снимки от музея на родопския карст3D панорами от ЧепелареЧепелареррр