Шоколадови еклери СъставНеобходими продукти за 20 броя Начин на приготвяне
Начало
За нас
Реклама
Контакти
Вход / Регистрация
Списание Меню - за един по-вкусен свят
Рецепти
Статии
Всичко
Най-новата рецепта
Къпани колачета
Български,Тестени|14.01.2019
- Видео
- Реклама
Шоколадови еклери
От света
Десерти
Десерти
Сладкиши
Éclair на френски означава „светкавица“ и макар да няма добро обяснение за тази етимология, лесно може да се предположи, че пухкавите десерти направо зашеметяват вкусовите рецептори, подобно на атмосферния феномен.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
за тестото:
125 мл прясно мляко
125 мл вода
120 г масло, нарязано на кубчета
1 щипка захар
1 щипка сол
140 г брашно
5 яйца със стайна температура
за ваниловия крем:
250 мл сметана 35%
250 мл прясно мляко
1 шушулка бурбонска ванилия
6 жълтъка
⅔ ч. ч. фина кристална захар
5 с. л. брашно
за шоколадовата глазура:
120 г тъмен шоколад 60 %
120 мл сметана 35%
1 с. л. гюкоза
Начин на приготвяне
1.Шушулката ванилия се срязва по дължина с нож и се изстъргват семенцата. Слагат се заедно със шушулките в сметаната и половината от млякото. Сместа се загрява, покрива се с капак и се оставя 10 мин. извън огъня, за да се извлече ароматът на ванилията. Шушулките се отстраняват.
2.Жълтъците се разбиват със захарта 3 мин, докато побелеят. Слага се брашното и се разбърква добре. Добавя се останалото мляко. Горещите сметана и мляко се прибавят постепенно. Сместа се разбърква добре и се връща на умерен огън за 2 мин. при непрекъснато разбъркване. Сипва се в купа и веднага се покрива с прозрачно фолио, за да не хване коричка. Слага се в хладилника.
3.За тестото в тенджера се смесват млякото, водата, маслото, захарта и солта. Загряват се на умерен огън. Щом сместа заври, брашното се добавя наведнъж. Тестото се бърка се дървена лъжица 2-3 мин., докато започне да се отделя от стените на съда и стане меко и гладко.
4.Тестото се охлажда 2-3 мин., слага се в купа яйцата се добавят едно по едно, докато се абсорбират напълно от сместа.
5.Още горещо тестото се шприцова върху хартия за печене на еклери с дължина 10 см. на по-голямо разстояние един от друг. Може да се оформят и като гевречета. Охлаждат се до стайна температура.
6.Фурната се загрява на 190° С. Еклерите се пекат 7 мин. Вратата на фурната леко се открехва с помощта на дръжката на лъжица. Пекат се още около 13 мин. Трябва да получат хубав карамелен цвят, за да не спаднат след изваждането.
7.Още топли се срязват на две с нож за хляб. Оставят се да изстинат.
8.За глазурата сметаната се слага да заври, отстранява се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязаният на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.
9.Капачетата на еклерите се намазват с глазурата и се оставят да изстинат. Ваниловият крем се разбива с миксера, слага се в шприц и с него се напълват основите. Слагат се капачетата.
Юни 2012
Сръбски орехов сладкиш с конфитюр от кайсии
Малинов мус в брауни чаши
Сметанов сладкиш с локум и орехи
Нежен ягодов сладкиш
Тортички с шамфъстък и кафе
(function(d, s, id)
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=230767636972459";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push(['_setAccount', 'UA-675363-10']);
_gaq.push(['_trackPageview']);
(function()
var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
)();
<!--
d=document;
d.write('');
//-->
<!--
var pvar = cid: "bg-divino", content: "0", server: "secure-it" ;
var feat = check_fraud: 1 ;
var trac = nol_t(pvar, feat);
trac.record().post();
Коментари