Карамел Карамелът в сладкарството | Други приложения | Карамелът в изкуството | Навигация
Сладкарски изделияАморфни тела
кафявотоплинатазахартастъклосладкарската промишленостподсладителоцветителтопингРецептикрем карамелкрем брюлебонбоникозметикатаобезкосмяванекола маскалимонена киселина
Карамел
Направо към навигацията
Направо към търсенето
За информацията в тази статия или раздел не са посочени източници. Въпросната информация може да е непълна, неточна или изцяло невярна. Имайте предвид, че това може да стане причина за изтриването на цялата статия или раздел. |
Карамелът е кафяво вещество със сложен състав, което се получава от действието на топлината върху захарта. Още се нарича горена захар.
Получава се чрез бавното загряване на захарта до около 170 °C, при което тя се разтапя, придобивайки специфичен цвят и аромат. При охлаждане карамелът се втвърдява, като стъкло.
Карамелът в сладкарството |
Използва се в сладкарската промишленост като подсладител и оцветител, под формата на течен карамелен топинг или на натрошени парченца твърд карамел. Рецепти, в които карамелът играе основна роля, са крем карамел, крем брюле, различни рецепти за печени и карамелизирани плодове (ябълки, сливи, тиква) и карамелизирани ядки (лешници, орехи, т.нар. крокан).
Карамелът често се използва за пълнеж на шоколадови бонбони, както и за основен материал за карамелени бонбони – меки (тип „лакта“), дъвчащи или твърди за смучене.
Други приложения |
Тъй като докато изстива карамелът е лепкав, той намира приложение в козметиката като популярно средство за обезкосмяване, особено в домашни условия. За целта се приготвя кола маска от приблизително пет части захар, една част лимонена киселина и една част вода, които се загряват, докато захарта се карамелизира.
Карамелът в изкуството |
- „Caramel“ е заглавието на една от най-известните песни на Сюзан Вега.
- Популярна е и песента „Карамел“ на българската попфолк певица Алисия.
Категории:
- Сладкарски изделия
- Аморфни тела
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.048","walltime":"0.083","ppvisitednodes":"value":62,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3296,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":5,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 47.773 1 Шаблон:Без_източници","100.00% 47.773 1 -total"," 93.07% 44.461 1 Шаблон:Ambox"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.016","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":794723,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1270","timestamp":"20190418021247","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u041au0430u0440u0430u043cu0435u043b","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q183440","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q183440","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-10-24T21:16:54Z","dateModified":"2018-12-07T01:57:31Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Caramel-3.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":128,"wgHostname":"mw1264"););