Еклер Етимология История Бележки www.menumag.bg, Шоколадови еклериwww.ekoo.pf, Eclair fraisewww.foodtimeline.org, Food Timeline: history notes-pie & pastry
десертТестотопрофитеролишприцваниловкафеншоколадовромплодовкестеникарамеленаМари-Антоан Карем
Еклер
function mfTempOpenSection(id)var block=document.getElementById("mf-section-"+id);block.className+=" open-block";block.previousSibling.className+=" open-block";
Еклерът представлява десерт с продълговата форма, запълнен с крем и покрит с глазура.
Тестото, същото като използваното за приготвяне на профитероли, е парено и обикновено се оформя с помощта на шприц. Еклерът може да съдържа различен пълнеж (крем) (ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „шибуст“, шоколадов, яйчен крем „пистачо“, крем с вкус на ром, плодов или пюре от кестени).[1] Глазурата също може да бъде различна – шоколадова, карамелена и др.
Етимология
Наименованието на десерта произлиза от френската дума éclair (в буквален превод: светкавица), като семантичната връзка остава неясна.[2]
История
Еклерът се появява във Франция през XIX век, където е наричан pain à la duchesse (хляб на дукесата) или petite duchesse (малка дукеса) до 1850 г.[3] Не се знае със сигурност чия е била идеята за десерта, но някои историци твърдят, че еклери за пръв път са приготвяни от Мари-Антоан Карем (1784–1833), известен френски готвач.[4] Сега те са популярен вид десерт в целия свят.
Бележки
↑ 1988, Проспер Монтан. Larousse gastronomique; стр. 401. ISBN 978-0-517-57032-6
↑ www.menumag.bg, Шоколадови еклери
↑ www.ekoo.pf, Eclair fraise
↑ www.foodtimeline.org, Food Timeline: history notes-pie & pastry
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.028","walltime":"0.039","ppvisitednodes":"value":93,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":147,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":4,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1701,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 6.699 1 Шаблон:Reflist","100.00% 6.699 1 -total"],"cachereport":"origin":"mw1256","timestamp":"20190411190148","ttl":2592000,"transientcontent":false););(window.NORLQ=window.NORLQ||[]).push(function()var ns,i,p,img;ns=document.getElementsByTagName('noscript');for(i=0;i-1)img=document.createElement('img');img.setAttribute('src',p.getAttribute('data-src'));img.setAttribute('width',p.getAttribute('data-width'));img.setAttribute('height',p.getAttribute('data-height'));img.setAttribute('alt',p.getAttribute('data-alt'));p.parentNode.replaceChild(img,p);});(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":115,"wgHostname":"mw1319"););