Ekler pirojnası Mündəricat Ekler (Éclairs) | Krem | Hazırlanma qaydası | Şu Xəmiri (Choux, yəni ekler xəmiri) | Hazırlanma qaydası | Şokoladlı Qlazur | Eklerin Düzəldilməsi | Mənbə | Naviqasiya menyusuEkler Pirojnası (Éclairs)
Şirniyyatlar
Vikianbarda
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Egizləu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="az" dir="ltr"u003Eu003Ccenteru003Enu003Ctableu003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Enu003Ctd align="center"u003Eu003Cdiv style="padding:1em 1em 1em 1em; font-size:90%; border:1px solid #BFB6A3; background-color:White"u003Enu003Cdiv class="floatleft"u003Eu003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/VikiBahar_2019" title="VikiBahar 2019"u003Eu003Cimg alt="VikiBahar 2019" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/CEE_Spring_Logo_vertical.jpg/40px-CEE_Spring_Logo_vertical.jpg" decoding="async" width="40" height="70" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/CEE_Spring_Logo_vertical.jpg/60px-CEE_Spring_Logo_vertical.jpg 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/CEE_Spring_Logo_vertical.jpg/80px-CEE_Spring_Logo_vertical.jpg 2x" data-file-width="800" data-file-height="1400" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv class="floatright"u003Eu003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/Formula-1_ay%C4%B1" title="Formula-1 ayı"u003Eu003Cimg alt="Formula-1 ayı" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/az/thumb/1/1c/Formula-1-loqo.png/70px-Formula-1-loqo.png" decoding="async" width="70" height="70" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/az/thumb/1/1c/Formula-1-loqo.png/105px-Formula-1-loqo.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/az/thumb/1/1c/Formula-1-loqo.png/140px-Formula-1-loqo.png 2x" data-file-width="200" data-file-height="200" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Azerbaijani_Wikimedians_User_Group/az" class="extiw" title="meta:Azerbaijani Wikimedians User Group/az"u003E"Azərbaycan vikimediaçıları" istifadəçi qrupuu003C/au003E istifadəçiləri 21 mart – 31 may 2019-cu il tarixlərində Mərkəzi və Şərqi Avropa dillərindəki Vikipediyalarda təşkil edilən u003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/VikiBahar_2019" title="Vikipediya:Mövzulu ay/VikiBahar 2019"u003Eu003Cbu003EVikiBahar 2019u003C/bu003Eu003C/au003E məqalə müsabiqəsində iştiraka dəvət edir.u003Cbr /u003EParalel olaraq 1-30 aprel 2019-cu il tarixlərində davam edən u003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/Formula-1_ay%C4%B1" title="Vikipediya:Mövzulu ay/Formula-1 ayı"u003Eu003Cbu003EFormula-1u003C/bu003Eu003C/au003E məqalə müsabiqəsində də iştirak edə bilərsiniz. Siz də qoşulun və töhfənizi verin!u003Cbr /u003Eu003Cbu003EƏtraflı:u003C/bu003E u003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/VikiBahar_2019" title="Vikipediya:Mövzulu ay/VikiBahar 2019"u003EVikiBahar 2019u003C/au003E / u003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/Formula-1_ay%C4%B1" title="Vikipediya:Mövzulu ay/Formula-1 ayı"u003EFormula-1 ayıu003C/au003E və u003Ca href="/wiki/Vikipediya:M%C3%B6vzulu_ay/Formula-1_ay%C4%B1/Plan" title="Vikipediya:Mövzulu ay/Formula-1 ayı/Plan"u003EPlanu003C/au003E u003C/divu003Enu003C/tdu003Eu003C/tru003Eu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Enu003C/centeru003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Ekler pirojnası
Jump to navigation
Jump to search
Mündəricat
1 Ekler (Éclairs)
2 Krem
3 Hazırlanma qaydası
4 Şu Xəmiri (Choux, yəni ekler xəmiri)
5 Hazırlanma qaydası
6 Şokoladlı Qlazur
7 Eklerin Düzəldilməsi
8 Mənbə
Ekler (Éclairs) |
Ekler 3 elementdən ibarətdir:
- Şu xəmiri (Pâte à Choux)
- Krem
Şokoladlı qlazur
Elementləri bir-bir hazırlayıb ekleri düzəldək. Əvvəlcə kremi hazırlayaq (krem 2 gün əvvəldən də hazırlana bilər)
Krem |
16 ekler üçün
- 2 stəkan süd
- 1/2 stəkan şəkər tozu
- 2 çay qaşığı vanil ekstaktı (əvəzində bir çimdik vanilin də istifadə edə bilərsiniz)
- bir çimdik duz
- 4 yumuta sarısı
- 1/2 stəkan qarğıdalı nişastası
- 2 xörək qaşığı kərə yağı, balaca-balaca doğranmış
Hazırlanma qaydası |
- Qazana süd, 1/4 stəkan şəkər tozu, vanil və duzu qoyun. Orta odda qaynamağa başlayanadək bişirin.
- Dərin qabda yumurta sarısı, nişasta, və qalan 1/4 stəkan şəkər tozunu mikserlə çalın. Dəyanmadan yavaş-yavaş qaynar südü bu qarışığa əlavə edin və ərzaqlar qarışanadək yaxşıca çırpın. Alınan kütləni qazana geri tökün və orta odda, ara vermədən, taxta qaşıqla qarışdıra-qarışdıra təxminən 2-4 dəqiqə və yaxud qatılaşanadək bişirin.
- Qatılaşmış kütləni dərin qaba boşaldın. Üstünə kərə yağını əlavə edib, mikserlə təxminən 5 dəqiqə ərzində çalın. Bu müddət ərzində kərə yaşə əriməli, kütlə isə bir qədər soyumalıdır.
- Kremin üstünü sellofanla örtün. Soyuducuya ən azı 2 saat müddətində saxlayın. Bu krem soyuducuda 2 günə dək xarab olmadan qala bilər.
Şu Xəmiri (Choux, yəni ekler xəmiri) |
16 ədəd ekler üçün
- ½ stəkan (125g) süd
- ½ fincan (125g) su
- 115g kərə yağı, 8 parçaya bölünmüş
- ¼ çay qaşığı şəkər tozu
- ¼ çay qaşığı duz
- 1 stəkan (140g) əla növ un
- 5 ədəd iri yumurta, otaq hərarətində
Hazırlanma qaydası |
- Qazana süd, suy, kərə yağı, şəkər tozu və duzu qoyub, qaynadın.
- Qaynadığı an, odu bir az azaldın, unun hamısını əlavə edib, kütləni taxta qaşıqla DƏYANMADAN qarışdırın. Kütlənin yavaş-yavaş xəmirə dönməsini görəcəksiniz. Təxminən 2-3 dəqiqə ərzində qarışdırın. Xəmir yumuşaq və hamar olacaq.
- Xəmiri iri qaba qoyun. Yumurtaları bir-bir üstünə qıraraq, hər əlavədən sonra mikserlə yaxşıca çırpın ki, yumurtalar xəmirə qarışsın. Xəmiriniz hazırdır. Hazır xəmir belə olmalıdır.
- Xəmiri İSTİ İKƏN (!) bişirmək lazımdır. Bunun üçün əvvəlcə sobanı 190C-dək qızdırın. Sonra isə soba listininin dibinə kalka kağızı sərin. İri qənnadı torbasını (rusca: konditerskiy meshok) isti şu xəmiriylə doldurun (torbanın ucun adi olsun, yani gül və ya ziq-zaq şəklində deyil). Torbadan listin üstünə bir birindən 5 cm aralı təxminən 11 cm uzunluqda "barmaqlar" sıxın.
- Listi sobanın orta təbəqəsinə yerləşdirib eklerləri təxminən 20 dəqiqə ərzində bişirin. Bişmiş eklerlər şişəcək, üstləri bir qədər qızaracaq. Eklərlərin arasına krem doldurmazdan əvvəl, onları ən azı 1 saat ərzində kənarda soyudun.
Şokoladlı Qlazur |
- 125 g yarı-şirin və ya acı-şirin plitka şokolad, iri-iri doğranmış
- 60 g kərə yağı, balaca-balaca doğranmış
- 1/4 stəkan (60 ml) süd
Şokoladı və yağı istiyə davamlı bir qaba qoyun. Qazanda südü qaynadın. Qaynayan kimi, südü şokolad və yağ olan qaba boşaldın. Ərzaqlar əriyib bir-birinə qarışanadək qaşıqla çırpın.
Eklerin Düzəldilməsi |
Bunun ücün bişmiş ekler, krem və şokoladlı qlazuru hazır tutun.
- Bişmiş eklerləri bıçaqla horizontal şəkildə iki yerə bölün.
- Qapaq hissəsini şokolada batırıb kənara qurumağa qoyun.
- Qaşıq və ya qənnadı torba vasitəsilə eklerin alt hissəsini kremlə doldurun. Şokoladlı qapağı kremin üstünə yerləşdirin. Eklerləriniz hazırdır.
Mənbə |
- Ekler Pirojnası (Éclairs)
Kateqoriya:
- Şirniyyatlar
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.060","walltime":"0.073","ppvisitednodes":"value":74,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":2086,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":51,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":5,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 10.169 1 Şablon:CommonsKat","100.00% 10.169 1 -total"," 47.62% 4.843 1 Şablon:Vikilər"],"cachereport":"origin":"mw1334","timestamp":"20190327162846","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Ekler pirojnasu0131","url":"https://az.wikipedia.org/wiki/Ekler_pirojnas%C4%B1","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q273426","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q273426","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2009-09-02T06:27:24Z","dateModified":"2013-03-09T04:35:46Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Ecler.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":110,"wgHostname":"mw1253"););