Éclair Indholdsfortegnelse Etymologi | Historie | Se også | Referencer | Eksterne henvisninger | NavigationsmenuÉclair"Entremets détachés"Le Livre de PâtisserieLe livre de pâtisserie
KagerMad fra Frankrig
bagværkvandbakkelsesdejcremeglasurDejenprofiterolekagesprøjtevaniljekaffechokoladesmagflødeskumfondantpistacheromcremekastanjepurkaramelfranskeFrankrigkokAntonin Carême
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003ELuku003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="da" dir="ltr"u003Eu003Cpu003EI u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Fokusm%C3%A5ned/april_2019" title="Wikipedia:Fokusmåned/april 2019"u003Eapril 2019u003C/au003E fokuserer vi på u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:Oprydning" title="Wikipedia:Oprydning"u003EKvalitetsforbedringu003C/au003Eu003C/bu003E af artiklerne.u003Cbr /u003EDer er også mulighed for at deltage i u003Ca href="/wiki/Wikipedia:WikiProjekt_Fodbold/Fokusm%C3%A5ned/april_2019" title="Wikipedia:WikiProjekt Fodbold/Fokusmåned/april 2019"u003Eapril måneds fodboldfokusu003C/au003E.u003Cbr /u003EDu kan desuden deltage i årets u003Ciu003Eu003Ca href="/wiki/Bruger:Ramloser/for%C3%A5rskonkurrence_2019" title="Bruger:Ramloser/forårskonkurrence 2019"u003Eforårskonkurrenceu003C/au003Eu003C/iu003E.nu003Ciu003Eu003Csmallu003E(u003Ca href="/wiki/Hj%C3%A6lp:Sitenotice" title="Hjælp:Sitenotice"u003ELæs her om sitenoticeu003C/au003E)u003C/smallu003Eu003C/iu003Enu003C/pu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Éclair
Spring til navigation
Spring til søgning
Éclair er en aflang bagværk lavet af vandbakkelsesdej fyldt med creme og toppet med glasur. Dejen, som er den samme man bruger til profiterole, er typisk formet i en aflang form med en kagesprøjte og bagt indtil den er sprød og hul indeni. Når den er kølet af bliver den fyldt med kagecreme (crème pâtissière) med vanilje-, kaffe- eller chokoladesmag,[1] eller flødeskum og herefter dækket med glasur eller fondant.[1] Andre typer fyld tæller pistache- og romcreme eller kastanjepuré. Glasuren er nogle gange karamel, hvilet kaldes bâton de Jacob.[2]
Indholdsfortegnelse
1 Etymologi
2 Historie
3 Se også
4 Referencer
4.1 Litteratur
5 Eksterne henvisninger
Etymologi |
Navnet kommer af det franske ord éclair, der betyder "lynglimt", hvilket de har fået, da de ofte bliver spist meget hurtigt (som et lyn).[3]
Historie |
Éclairen stamer fra 1800-tallet i Frankrig, hvor de blev kaldt "pain à la Duchesse"[4] eller "petite duchesse" indtil 1850.[5] Ordet kendes første gang i skrevne kilder på fransk fra 1860.[6][7] Nogle madhistorikere[hvem?] mener, at den første éclair blev fremstillet af den berømte franske kok Antonin Carême (1784–1833).
Se også |
- Det franske køkken
Referencer |
^ ab Montagné, Prosper, Larousse gastronomique: the new American edition of the world's greatest culinary encyclopedia, Jenifer Harvey Lang, ed., New York: Crown Publishers, 1988, p. 401 ISBN 978-0-517-57032-6
^ (Montagné 1961, s. 365, Éclair)
^ Éclair, Dictionnaire de l'Académie française, 8ème édition
^ (Gouffé 1873, s. 288)
^ (Montagné 1961, s. 357, Duchesses)
^ Petit Larousse, 1863.
^ Gouffé, Jules (1873). "Entremets détachés" (PDF). Le Livre de Pâtisserie. Paris: Hachette. s. 288. Hentet 2009-03-24. "On a changé, depuis une vingtaine d'années, le nom de ces gâteaux [pains à la duchesse] : on les désigne actuellement sous le nom d'éclairs."
Litteratur |
Gouffé, Jules (1873). "Deuxième Partie, Chapitre IX, "Pains à la duchesse au café"". Le livre de pâtisserie.
Montagné, Prosper (1961). Larousse Gastronomique, The Encyclopedia of Wine, Food & Cookery (English translation).
Eksterne henvisninger |
Wikimedia Commons har flere filer relateret til Éclair
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: Pains à la duchesse (éclair) au café |
Kategorier:
- Kager
- Mad fra Frankrig
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.104","walltime":"0.148","ppvisitednodes":"value":1934,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":12530,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":4258,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":11,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":3830,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 102.027 1 -total"," 63.43% 64.721 1 Skabelon:Reflist"," 29.71% 30.312 3 Skabelon:Cite_book"," 22.08% 22.529 3 Skabelon:Citation/core"," 18.10% 18.471 1 Skabelon:ISBN"," 17.09% 17.435 1 Skabelon:Commonscat"," 9.65% 9.841 1 Skabelon:Hvem?"," 6.32% 6.448 3 Skabelon:Harv"," 4.07% 4.157 1 Skabelon:Fix"," 3.05% 3.111 2 Skabelon:Main_other"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.006","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":832837,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1262","timestamp":"20190412073753","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":131,"wgHostname":"mw1264"););